En vårdcentral får kritik för att ha missat en tumör. En läkare får också kritik för sitt bemötande enligt ett klagomål till Region Skåne. Genrebild.

En vårdcentral får kritik för att ha missat en tumör. En läkare får också kritik för sitt bemötande enligt ett klagomål till Region Skåne. Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Klagomål: Bensår visade sig vara tumör

Anmälare: "Mycket oprofessionellt och nedlåtande bemötande"

SJÖBO. Kvinnans bensår behandlades med morfin och bedövningssavla. Det tog över fem månader innan läkare reagerade och konstaterade att kvinnans bensår i själva verket var en tumör. Nu får en vårdcentral i Sjöbo kommun kritik av en anhörig till kvinnan, som anmält händelsen till Region Skåne.

Av
Andreas Holm

Det var i våras som kvinnan drabbats av ett sår på framsidan av ett av sina ben. Det tog över tjugo läkarbesök innan kvinnan till slut opererades.

"Vi har fått veta att om de skickat remiss direkt så hade operationen inte varit nödvändig", skriver anmälaren.

Där beskrivs hur kvinnan besökt tre läkare innan någon reagerade över vad som början ansågs vara ett bensår. En läkare ska enligt klagomålet betett sig "mycket oprofessionellt och nedlåtande" mot patienten. Den tredje läkaren ska ha omedelbart skickat en remiss till hudkliniken i Lund efter att ha undersökt benet.

"Ingen på vårdcentralen har nämnt att det kunde röra sig om en tumör.", skriver anmäleren som berättar hur såret var som en tumnagel i storlek vid första läkarbesöket till att vid besöket i Lund efter sommaren vuxit till 7x6 centimeter.

Efter det första läkarbesöket i Sjöbo kommun fick kvinnan genomgå hela 24 återbesök innan operation. Då hade hon bland annat drabbats av en inflammation i bensåret.

Enligt klagomålet till Region Skåne uppges kvinnan blivit deprimerad, haft sömnproblem och "på gränsen till självmordsbenägen" på grund av sina "fruktansvärda smärtor."

Publicerad 09 November 2018 07:00