Två män åtalades för inblandning i ett internationell drognätverk. De frias nu från misstankarna där, vid minst sju tillfälle, tio kilo amfetamin per gång (se bild till höger), smugglades in i Sverige. En av männen fälls för grovt narkotikabrott då 1,5 kilo amfetamin, som inte kunnat kopplas till drognätverket, hittades i hans bostad (se bild till vänster).

Två män åtalades för inblandning i ett internationell drognätverk. De frias nu från misstankarna där, vid minst sju tillfälle, tio kilo amfetamin per gång (se bild till höger), smugglades in i Sverige. En av männen fälls för grovt narkotikabrott då 1,5 kilo amfetamin, som inte kunnat kopplas till drognätverket, hittades i hans bostad (se bild till vänster). Foto: Polisen

Skåningar frias från koppling till internationellt drognätverk

En malmöbo döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott

MALMÖ. Två män misstänktes ha agerat kurirer i ett internationellt drognätverk. En 57-årig man döms till fängelse för grovt narkotikabrott, men båda männen frias från åtalspunkten kring grov narkotikasmuggling då det saknas tillräckligt med bevis.

Av
Andreas Holm

Vid sju tillfällen ska omkring tio kilo amfetamin per gång smugglats in i Sverige och misstänks komma från Tjeckien där en stor internationell droghandel nystades upp förra året. Flera personer dömdes till fängelse. Några av de männen ska ha haft kontakt med minst en av de svenska männen. Några greps i Sverige för några år sedan, och då fattades misstankar kring de två männen.

Båda de åtalade, en 57-årig och en 56-årig från Malmöområdet, förnekar sin inblandning i narkotikahandeln. Det var bland annat genom telefonavlyssning och sms som männen kunde lokaliseras av svensk polis. I åtalet misstänktes männen att ha varit kurirer som tog emot narkotikan i Malmö. Nu frikänns männen gällande misstankarna kring grov narkotikasmuggling. Bevisen håller inte anser Malmö tingsrätt.

Det finns inget i den skriftliga bevisningen som direkt kopplar männen till den aktuella narkotikan trots att det fått information från dömda personer i Tjeckien att männen på något sätt varit inblandade i hanteringen av narkotikan och det organiserade drognätverket, menar tingsrätten.

Vidare menar rätten att bevisen inte är av sådan styrka att det är "ställt bortom rimligt tvivel" att männen gjort sig skyldiga till grov narkotikasmuggling. Det ska heller inte påträffats någon narkotika som kan kopplas till den aktuella brottsligheten hos någon av de tilltalade.

Den 57-årige mannen döms däremot till tre års fängelse för grovt narkotikabrott och ringa vapenbrott.

Under en husrannsakan på en adress i Malmö den 27 mars i år hittade polisen en väska som gömts i en garderob. Den innehöll 1,5 kilo amfetamin och anses inte vara avsett för eget bruk. I förhör hävdar 57-åringen, i vars bostad narkotikan hittades, att väskan inte är hans, utan att den lämnats kvar av en bekant för flera år sedan. Men han kan inte säga vem den tillhör då han "är rädd för mitt och familjens liv." Mannen medger att han förvarat den aktuella narkotikan men ska inte fällas till ansvar då han "saknat uppsåt och handlat i ansvarsbefriande nöd."

Den 56-årige mannen döms till dagsböter, 150 á 50 kronor för ringa narkotikabrott. När han greps, misstänkt för inblandning i grovt narkotikabrott, hade han 9,28 gram amfetamin och 1,26 gram cannabisharts på sig.

Publicerad 08 November 2018 14:00