En kvinna rättar till sin lillasysters hijab inför en Eid al-Adha i New York.

En kvinna rättar till sin lillasysters hijab inför en Eid al-Adha i New York. Foto: Ritzau Scanpix/Mark Lennihan

Insänt: Förbjud hijab i svensk grundskola

Vad tycker du?

INSÄNT. Politisk islamism kännetecknas bland annat av ett förtryck av kvinnan, en ojämlikhet mellan man och kvinna som inte är demokratisk eller har med vårt samhälle att skaffa. Den bygger på mannens behov, önskan och makt.

Det är en patriarkalisk struktur där myndigheter har mindre att säga till om, där familjen, släkten, klanen står för en överhöghet som bestämmer. De bestämmer att kvinnan ska dölja hela eller delar av kroppen. De bestämmer vilka kvinnorna ska gifta sig med, De kan bestämma att nioåringar ska gifta sig med betydligt äldre män. De kan bestämma om utegångsförbud, sanktioner, straff för händelser som inte tolereras i deras värld.

I värsta fall utdömer de hedersmord. Slöjan eller hijab är en av de viktigaste symbolerna för politisk islamism och kvinnornas förtryck. Man kan vara muslim utan att bära slöja, men man kan inte vara kvinna i en politisk islamism utan att bära en sådan.

Därför bör vi förbjuda hijab i svensk grundskola. Vi måste sätta ner foten och visa att vi ska vara demokratiska och jämlika.

Det är sorgligt att se små barn i fem-sexårsåldern bära heltäckande svarta kläder. Det är sorgligt att se flickor skiljas från pojkar, i bussar, i skolan och under lek. Det är sorgligt att se att kvinnor skiljs från män, att vi ska badhus med separata öppettider, att vi ska ha gym med olika tider för män och kvinnor. Det är hög tid att sätta stopp för denna politiska islamism som egentligen inte har ett dugg med religion att göra.

Vi har sett vad politiska islamister kan åstadkomma i domstolar, vi har sett vad de kan åstadkomma i ideella föreningar och vi ser även i vardagen det förtryck de utövar när de tvingar småflickor att svepa in sig i stora tygstycken.

Det är hög tid att ansvariga politiker reagerar!

Birger Nilsson,

ordförande Trygghetspartiet

Publicerad 07 November 2018 09:31