En patient upplever att hon nonchalerades av ambulanspersonal när hon hade svåra magsmärtor. Hon uppfattades inte i behov av ambulans och ombads kontakta taxi eller sjuktransport. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang.

En patient upplever att hon nonchalerades av ambulanspersonal när hon hade svåra magsmärtor. Hon uppfattades inte i behov av ambulans och ombads kontakta taxi eller sjuktransport. Bilden är tagen vid ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Patient med brusten tjocktarm nekades ambulans till akuten: "Kröp runt på golvet och grät"

Fick laxermedel och smärtstillande – tvingades till akut operation efter fyra dygn

HELSINGBORG. Patienten skickades hem från akuten med kraftiga magsmärtor och nekades vid ett tillfälle att föras med ambulans till akuten. Det tog flera dygn innan läkare undersökte kvinnan som konstaterades ha en brusten tjocktarm och tvingades opereras akut.

Av
Andreas Holm

Det var tidigare i år som kvinnan fördes med ambulans till lasarettet i Helsingborg med kraftiga magsmärtor. I en anmälan mot Region Skåne beskriver patienten att hon svimmat och kräks flera gånger. På akuten fick hon smärtstillande och personal undersökte magen. Hon skrevs senare ut och kallades till återbesök dagen efter om det inte var bättre.

Smärtorna försvann inte och kvinnan tog efter natten därför en taxi tillbaka till akuten. Där skrev läkare ut laxermedel och smärtstillande, men varje gång kvinnan försökte få i sig laxermedlet så kräktes hon upp det.

"Smärtorna blev om möjligt ännu värre under natten. Jag kröp runt på golvet och grät", skriver kvinnan i sin anmälan där hon berättar att hon på grund av smärtan svimmade av flera gånger om.

Hon larmade ambulans, men fördes trots sina smärtor inte till sjukhus. Enligt klagomålet beskriver kvinnan att ambulanspersonalen var "nonchalant", trodde hon överdrev och menade att det berodde på förstoppning.

I stället fick kvinnan på egen hand ringa taxi som körde henne till akuten i Helsingborg. Där fattades genast misstankar om att tarmen vridit sig och skickade kvinnan på röntgen. Kort efter blev hon akut opererad för vriden och brusten tjocktarm, fyra dagar efter hennes första sjukhusbesök.

"Hade man tagit ett par minuter och undersökt mig så hade jag besparats de mest fruktansvärda smärtor jag någonsin varit med om", skriver kvinnan i anmälan.

Efter händelsen upplever kvinnan en ökad rädsla och ångest för att vara ensam då hon känner att "om jag blir livshotande sjuk och har outhärdliga smärtor är det inte säkert jag får någon hjälp".

Publicerad 02 November 2018 13:30