Statsminister Stefan Löfven (S) lyckades inte hitta stöd för att bilda en ny regering.

Statsminister Stefan Löfven (S) lyckades inte hitta stöd för att bilda en ny regering. Foto: Ritzau Scanpix/Janerik Henriksson

Stefan Löfven ger upp försök att bilda regering

Nu spekuleras i att uppdraget går till Annie Lööf (C)

SVERIGE. Stefan Löfven (S) kan inte bilda någon ny regering. Det står klart efter att han fått två veckor på sig att försöka hitta en politisk lösning.

Av
Andreas Holm

– I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Stefan Löfven under en presskonferens.

Precis som för Ulf Kristersson (M) fick Socialdemokraternas partiledare svårt att bilda ny regering efter valet i september.

Dagen kommer fortsätta med att talmannen Andreas Norlén återupptar samtal med samtliga partiledare för att försöka sondera den politiska terrängen åter igen.

– Det finns också andra sätt än att bara ge sonderingsuppdrag, men det är talmannens uppgift att hitta andra vägar att smalna av, säger Stefan Löfven, som under presskonferensen inte gett upp tanken om en koalitionsregering mellan exempelvis S och M.

– Vi har gett uttryck för att den här stor-koalitionstanken är inget förstahandsalternativ. Jag tänker inte utesluta den tanken.

I eftermiddag vid 16-tiden håller talmannen presskonferens. Det spekuleras i att Centerpartiets Annie Lööf kan få uppdrag att försöka bilda regering med exempelvis Liberalerna.

– Min gissning är att det då blir Annie Lööf. Det blir ju en ganska svag regering, de skulle tvingas ha täta kontakter och förhandlingar med flera andra partier inför varje beslut, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, som forskar om regeringsbildning, i en intervju med TT.

Publicerad 29 October 2018 11:22