Regionstyrelsens avgående ordförande Henrik Fritzon (S) går i opposition. Alliansen tar över makten i Skåne.

Regionstyrelsens avgående ordförande Henrik Fritzon (S) går i opposition. Alliansen tar över makten i Skåne. Foto: Per Wilkens/Press

Klart: Alliansen tar makten i Region Skåne

Fritzon (S): "Vi går i opposition"

SKÅNE. Sedan valet har Alliansen för Skåne uttryckt att de skulle ta makten i Region Skåne som största minoritet. Nu ser det ut att bli verkligen efter att regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) meddelar att de rödgröna styret går i opposition.

Av
Andreas Holm

– Vi går i opposition, men vi är när som helst, även före nästa val, beredda att diskutera det vi anser är bäst för Skåne nämligen ett blocköverskridande brett styre, sa Henrik Fritzon (S), avgående ordförande i regionstyrelsen, under regionfullmäktiges möte, enligt Sydsvenskan.

Fram tills i dag har inget varit säkert, med tanke på att Henrik Fritzon ännu inte sagt nej att kandidera som ordförande till regionstyrelsen.

– Jag tycker det är dags att luckra upp blockpolitiken och istället inleda bredare samarbeta för Skånes bästa. Hur man än gör nu får ingen sida majoritet och jag tror att om vi kan få till stånd ett samarbete med flera partier gynnar det invånarna, sa Fritzon till Lokaltidningen efter valet.

Efter valet utropade Alliansen sig som segrare. Enda möjligheten att det rödgröna skulle fortsätta styra var ett samarbete med SD, något som Moderaternas Carl-Johan Sonesson flertalet gånger påpekat vara en omöjlighet.

– Jag ser det som rätt osannolikt att de rödgröna skulle sträcka ut en hand till SD, sa Carl-Johan Sonesson efter valet och lade redan då fram att Alliansen skulle ta över makten.

– Det är alltid roligt att vinna ett val. Vi leder och jag ser inga hinder till att Skåne blir alliansstyrt, sa Carl-Johan Sonesson (M) till Lokaltidningen.

Efter det har allianspartierna fördelat ordförandeposter i regionens olika nämnder och i de flesta fall valt sina kandidater till olika poster.

Carl-Johan Sonesson (M) tar efter omröstning över ordförandeklubban i regionstyrelsen efter Henrik Fritzon, som blir 2:e vice ordförande. Anette Linander (C) beslutades bli regionstyrelsens 1:e vice ordförande.

Under måndagen röstades även moderaternas Annika Annerby Jansson (M) till regionfullmäktiges ordförande, utan någon motkandidat.

Regionstyret i korthet:

Val till fullmäktige för mandatperioden 2018–2022

Annika Annerby Jansson (M), ordförande

Lennart Pettersson (C), 1:e vice ordförande

Ewa Pihl Krabbe (S), 2:e vice ordförande

Val av regionstyrelse för mandatperioden 2018–2022

Carl Johan Sonesson (M), ordförande

Annette Linander (C), 1:e vice ordförande

Henrik Fritzon (S), 2:e vice ordförande

Publicerad 22 October 2018 12:08