Tre Kvarnbyspelare skickades på akademiläger i italienska Perugia för att mäta sina krafter med andra av världens mest talangfulla spelare. Från vänster Maxi Ferreira, Yonis Roble och Paul Razvan Monac.

Tre Kvarnbyspelare skickades på akademiläger i italienska Perugia för att mäta sina krafter med andra av världens mest talangfulla spelare. Från vänster Maxi Ferreira, Yonis Roble och Paul Razvan Monac. Foto: Privat

Fotbollstalanger skickades på proffsläger

"Otroligt mycket tuffare utomlands"

MALMÖ. Tre av Kvarnby IK:s talangfulla spelare drillades hårt i förra veckan. De fick chansen att träna och spela ihop med några av världens talangfullaste fotbollsspelare och visade upp sig mot både scouter och anrika klubben Perugia.

Av
Andreas Holm

– De har talangen, ligger före i sitt tekniska spel och är väl värda chansen, säger Lasse Åström, huvudtränare för Kvarnby IK:s U19-lag.

Han talar gott om adepterna Maximiliano "Maxi" Ferreira (19), Yonis Roble och Paul Razvan Monac (båda 18). Under förra veckan skickades de till ISM Academys akademiskola i Italien. Lasse Åström är akademichef för den svenska verksamhetet och har tidigare sett talanger utvecklas och få chansen i proffsligorna. Bland annat mittfältaren Kevin Lidin som spelat i italienska Bologna och AC Pisa.

– Pressen är stor på killarna. Det är otroligt mycket tuffare utomlands än i exempelvis Sverige. I akademin tränar de 40 spelarna flera gånger om dagen och spelare flera matcher varje vecka. Tempot är mycket högre och det kräver inte bara ett fint fotbollskunnande utan även bra psyke och att du är skötsam, säger Lasse Åström.

Under förra veckan fick han dagliga rapporter om hur Maxi Ferriera, Yonis Roble och Paul Razvan Monac skötte sig. Förutom att drillas av tränare i världsklass fick killarna lira med flera av världens talangfullaste unga spelare. Bland annat spelade ISM Akademilag mot anrika Perugia, som tränas av backgiganten Alessandro Nesta, tidigare både VM- och Champions Leaguemästare.

– Under matcherna har killarna följts av säkert minst femton scouter från olika samarbetsklubbar till akademin. Kanske imponerade de på dessa herrar, säger Lasse Åström, som redan nu håller ögonen öppna för nästa akademiläger till våren 2019.

Vad vill akademin och samarbetsklubbarna ha för spelaretyp?

– Många är just nu på jakt efter anfallare och tekniska spelare. Men i det stora hela spelar det ingen roll, för är du riktigt duktig kvittar det om du är mittback eller anfallare.

Lasse Åström betonar att det inte bara handlar om spelare från Kvarnby IK, även fast Lasse Åström själv är tränare i klubben och ISM Akademi har sin svenska bas på Bäckagården, där Kvarnby tränar.

– Alla är välkomna hit för att träna. Det är bara att anmäla sitt intresse på Kvarnbys hemsida och det kvittar vilket förening du tillhör. Här lägger vi grunden till den individuella träningen och ger killarna en chans att visa upp sig och eventuellt få åka på tryouts med internationella klubblag eller till akademin. I höst kommer vi även få besök av en italiensk gästtränare, vem kan jag tyvärr inte avslöja.

Publicerad 22 October 2018 11:09