Missing People Skåne i kontorsdelen i bussen och förrådet med bland annat västar till sökarna.

Missing People Skåne i kontorsdelen i bussen och förrådet med bland annat västar till sökarna. Missing People Skåne

Specialanpassad buss ska effektivisera för Missing People

"Möjlighet att hjälpa anhöriga snabbare"

SKÅNE. Tack vare ett bidrag från Sparbanken Skåne har Missing People Skåne köpt, och byggt om, en buss att använda vid sökinsatser. Bussen ska göra att de snabbare är på plats när någon har försvunnit.

Av
Sandra Björklund Qvarfordt

För ett år sedan beviljades Missing People Skåne ett bidrag från Sparbanken Skåne, för att kunna köpa ett fordon att ha som ledningscentral vid sökinsatser. Bidraget var på drygt en halv miljon kronor och räckte till att köpa en buss för ett par månader sedan.

Teleservice och Michelsens i Tomelilla hjälpte till att anpassa bussen efter Missing Peoples behov – och i helgen överlämnades den färdiga bussen.

– Det finns ett förråd längst bak där vi kan ha allt material och en kontorsdel där fem personer kan jobba. Och det finns datorer och skärmar, berättar Tommy Alvinsson, verksamhetsledare för Missing People i Skåne.

Inför en sökinsats har de tidigare behövt ta sina privata bilar till ett förråd, lasta bilarna och bygga upp en sambandscentral i en lämplig lokal nära sökområdet. Nu blir arbetet effektivare, menar Tommy Alvinsson.

En del av Missing People Skåne som närvarade i helgen när den färdiga bussen överlämnades.

En del av Missing People Skåne som närvarade i helgen när den färdiga bussen överlämnades. Missing People Skåne

– Vi kan ha vår arbetsplats färdig, det är bara att trycka på knappen och starta. Det innebär att direkt när vi får ett ärende om någon som förvsunnit kan vi hämta bussen och vara igång direkt. Det gör att vi kan hjälpa anhöriga lite snabbare, säger han.

Bussen kommer stå parkerad i Hörby – mitt i Skåne. Och den behöver inte ens kopplas in till elnätet för att datorerna ska fungera, eftersom den har både batterier och ett mindre elverk.

– Om vi inte hamnar på ett sök mitt i vintern så att vi måste köra igång värmefläktar, så kan vi ha igång utrustningen i bussen i fem-sex timmar innan vi behöver någon annan elkälla, säger Tommy Alvinsson.

– Och bak i bussen har vi ett elverk som drivs på bensin som vi kan sätta upp en bit från bussen så att vi kan få el, fortsätter han.

Missing People som är en rikstäckande organisation har ett par liknande bussar runtom i landet, men den skånska bussen ärhttps://www.facebook.com/missingpeopleswedenskane/ den första som ägs av organisationen själva.

– I Stockholm och Göteborg är det företag som sponsrar och tillhandahåller bussar. Och så finns det något liknande längre norrut. Men det här är den största och mest utrustade bussen i hela landet, säger Tommy Alvinsson.

Missing People

Missing People grundades 2012 och är en rikstäckande organisation som drivs av ideella krafter och volontärer.

Organisationen hjälper polis, räddningspersonal och hjälporganisationer i letandet efter försvunna personer.

Missing People Skåne är i behov av fler sökare vid skallgångar och volontärer som vill utbilda sig för att leda sökinsatser.

Finns att kontakta via Facebook och deras hemsida.

Publicerad 21 October 2018 00:00