Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ritzau Scanpix/Vadim Ghirda

Småbarnsföräldrars inkomster kontrolleras: "Vi vill göra det mer rättvist"

Misstänker att många inte betalar rätt avgift för förskola och fritids

TRELLEBORG.

Trelleborgs kommun ska börja kontrollera småbarnsföräldrars inkomstuppgifter. Anledningen är att man misstänker att många inte betalar in rätt avgift för barnens förskola och fritids. – Vi vill göra det mer rättvist, säger Sven Lindkvist (S), bildningsnämndens ordförande.

Varje år betalar vårdnadshavare med barn på förskola och fritids in en avgift till Trelleborgs kommun som är baserad på hushållets inkomst. Det är vårdnadshavarna själva som uppger till kommunen vilken inkomst de har och utifrån uppgifterna görs beräkningar på hur hög avgift de ska betala.

Nu har politikerna i bildningsnämnden beslutat att kommunen ska börja kontrollera om uppgifterna stämmer. De småbarnsföräldrar som har betalat in för lite kan vänta sig att få göra en retroaktiv betalning. Trelleborgs kommun har redan testat systemet och kontrollerade då inkomståret 2016. Det visade då att det handlade om drygt en miljon kronor för lite som hade betalats in.

Samtidigt förväntar sig Trelleborgs kommun att det finns de föräldrar som har betalat för mycket. Dessa kommer istället få pengar tillbaka. Tanken med systemet, som enligt planerna ska införas den första januari 2019, är att göra det hela mer rättvist, enligt Sven Lindkvist.

– Någon kanske tycker att detta inte är rätt och att vi straffar, men det gör vi inte. Vi lägger inte några straffavgifter utan informerar bara om att detta är avgiften du ska betala. Har du betalat för lite får du betala mer och har du betalat för mycket får du pengar tillbaka, säger han och fortsätter:

– De som måste betala får göra en avbetalningsplan, inget barn får komma i kläm.

Enligt Sven Lindkvist är det många som inte kommer att beröras av det nya systemet. Efter en viss inkomst kommer man nämligen upp till en maxtaxa. I nuläget ligger den på 46 080 kronor per månad för hushållets samlade inkomst.

– Det är betydligt fler som har maxtaxa än de som inte har det, säger han.

I samband med utskicken av räkningar ska kommunen också skicka ut vilka villkor som gäller och vad som händer med avgiften om till exempel någon av föräldrarna eller barnen blir sjuka.

– Jag har förståelse för att man kanske inte har koll på alla regler. Vi menar att om vi ska skicka ut att man ska vara ordningsfull och göra rätt för sig så ska också informationen vara tydlig. Det handlar om skyldigheter och rättigheter, säger Sven Lindkvist.

Publicerad 21 October 2018 00:00