Obs, bilden är ett montage.

Obs, bilden är ett montage. Foton: Mostphotos.com

Jägare: "En massa blindstyren på vägarna"

Många viltolyckor kunde undvikits tror viltolycksrådets representant

VILTOLYCKOR. Enligt Nationella viltolycksrådet sker det i genomsnitt mer än en viltolycka var nionde minut i Sverige. Flera av dessa kunde undvikits menar jägaren Calle Eriksson, Jägarförbundets representant i regionala viltolycksrådet i Skåne.

– Vi har idag för hög hastighet på vägarna och allt fler bilister som inte är uppmärksamma, säger Vittskövlejägaren Calle Eriksson.

De senaste fem åren har viltolyckorna ökat i Skåne, främst bland rådjur, vildsvin och hjort. I skrivande stund har över 400 olyckor rapporterats med skadat rådjur från 1 januari. Det är nästan 100 fler jämfört med samma period förra året, visar statistik från Nationella viltolycksrådet.

Calle Eriksson drar en linje mellan ökade antalet viltolyckor och allt mer moderniserad teknik i bilarna.

– Det finns störmoment i allt från telefoner, GPS till musikanläggningarna som sysselsätter föraren med annat än att ha uppsikt över hastigheten, vägen och miljön runtomkring. Om du riktar fokus mot någonting i bilen har du inte en susning om vad som händer på vägen och – pang – så smäller det.

En bilist som har uppsikt över vägen har en reaktionsförmåga i snitt på strax under sekunden. I en hastighet om 90 km/h innebär det fordonet hinner rulla 30 meter innan människan bromsar, berättar Calle Eriksson.

– Om ett djur dyker upp inom 70 meter har du alltså inte en chans. Du måste vara en otroligt skicklig förare för att väja undan och inte köra i diket eller på djuret, säger han, och menar att om hastigheterna istället sänks med minst tio kilometer så minskar risken för viltolyckor.

– Du har mer meter på vägen att bromsa på och reagera. Att köra i trafiken krävs en blandning av sunt förnuft och matematik. Ju saktare desto lättare att undvika en olycka.

Jaktsäsongen börjar dra igång och med den rör sig fler människor, jakthundar och vilt i naturen. Många jaktlag sätter upp skyltar för att varna bilister och människor som rör sig i naturen om att jakt pågår. Respekten från trafikanterna är närmast obefintlig tycker Calle Eriksson.

– Ser du skyltar med "varning för vilt", "jakt pågår" eller annan information om exempelvis att det saknas viltstängsel, så respektera detta med att sänka hastigheten och ha allt fokus på vägen och närområdet. Rätt var det är kan det springa ut vilt, eller mer vanligare, att en jakthund som fått upp ett spår springer över.

Förutom höga hastigheter och bristande vaksamhet har många bilister dålig syn. Enligt en undersökning som Synoptik gjort i samarbete med Bilprovningen visar att var tionde bilförare inte uppfyller de krav som ställs för körkortstillstånd.

– Det finns en massa blindstyren som kör omkring på vägarna. Vart femte år ska yrkeschaufförer testa synen, kanske bör ett sådant krav införas för alla, säger Calle Eriksson.

Skulle du råka ut för en olycka är det viktigt att larma polis direkt, så att eftersöksjägare kan ta hand om kadaver eller spåra skadat vilt. Sedan 2010 riskerar föraren böter om en olycka anmäls för sent.

– I snitt kan böterna landa på mellan 8 000 till 12 000 kronor när man inte kontaktat polisen i rimlig tid. Det dyraste rådjuret i Skåne kostade 28 000 kronor.

Om olyckan är framme

Du är skyldig enligt lag att anmäla viltolyckor till polisen genom 112. Berätta vilket typ av djur som blivit påkört, om det ligger kvar på plats eller försvunnit. Uppge så noga du kan var olyckan inträffade, ort, väderlek, vägnummer eller gps-angivelse.

Varna andra trafikanter – sätt upp en varningsskylt där olycka inträffat.

Markera platsen med en viltremsa, som finns hos polisen eller bilprovningen, eller knyt fast en plastpåse eller liknande i ett träd nära platsen.

Om du inte larmar om en viltolycka bryter du mot jaktlagen och riskerar dagsböter.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Publicerad 21 October 2018 06:00