Den grå jakon Klara rymde hemifrån. Men ett dygn senare tog hon sig till barnen i familjens skola. Där landade hon på läraren Marianne Fribergs axel.

Den grå jakon Klara rymde hemifrån. Men ett dygn senare tog hon sig till barnen i familjens skola. Där landade hon på läraren Marianne Fribergs axel. "Jag blev chockad", säger hon. Foto: Privat/Brogårdaskolan

Fjädrar vilken utflykt – papegojan Klara rymde till barnens skola

"Blev chockade att hon kom tillbaka på det sättet"

BJUV.

Den grå jakon Klara rymde, men ett dygn senare var hon återfunnen på skolan där familjens barn går. Där gjorde sig rymlingen tillkänna genom att landa på läraren Marianne Fribergs axel.
– Vi blev chockade att Klara kom tillbaka på det sättet och skämtade om hon hade följt med barnen till skolan, säger Klaras matte Charlotte Reinholdsson.

På måndagen fick Brogårdaskolan i Bjuv oväntat besök. Ute på skolgården landade plötsligt en papegoja på en läraren Marianne Fribergs axel.

– Vi såg den först i ett träd, sedan flög den ner och satte sig på min axel. Det är klart att jag blev förvånad, sedan satte sig fågeln i mitt hår. Det var med skräckblandad förtjusning, den hade rätt stor näbb, säger hon och skrattar.

Fågeln var den grå jakon Klara, som på söndagen hade rymt från familjen som bor två-tre kilometer bort från Brogårdaskolan, fär barnen går.

Klara skapade uppståndelse bland skolans barn.

Klara skapade uppståndelse bland skolans barn. "Min sambo hämtade Klara. På bilden håller han Klara på det viset för att försäkra sig om att hon inte ska råka 'smaka' på barnens fingrar", säger Charlotte Reinholdsson om bilden. Foto: Brogårdaskolan

– Vi var ute med henne i trädgården där hon får flyga fritt mellan oss. Hon brukar vara med ute men har aldrig visat tecken på att fly. Men det var rätt blåsigt och kanske flög hon i väg på grund av det, säger matte Charlotte Reinholdsson.

Klara försvann över taket på huset och senare på kvällen ska en granne ha sett henne ett par hundra meter bort. Men ingen papegoja kom hem.

– Man blir ju orolig och rädd att det ska hända henne något. Andra fåglar kunde ju ha tagit henne, säger Charlotte Reinholdsson.

Familjen promenerade runt i området för att försöka locka hem sin familjemedlem igen, men utan resultat. Charlotte Reinholdsson la ut en efterlysning på Facebook som fick enorm spridning. Men på måndagen fick hon ett samtal om att Klara fanns på Brogårdaskolan där Charlottes sambo kunde hämta rymlingen.

Nu är Klara hemma hos Emmi och familjen igen och har kunnat äta sig mätt.

Nu är Klara hemma hos Emmi och familjen igen och har kunnat äta sig mätt. "Hon var hungrig när hon kom tillbaka", säger Charlotte Reinholdsson. Foto: Privat

– Vi blev jätteglada allihop. Vi trodde nog hon skulle komma hem, men inte på det sättet, säger matte Charlotte Reinholdsson.

Publicerad 21 October 2018 06:00