Nu ska biljettpriserna sänkas för ett månadskort hos Skånetrafiken. Slutgiltigt beslut fattas den 25 oktober av regionens kollektivtrafiknämnd. Obs, bilden är ett montage.

Nu ska biljettpriserna sänkas för ett månadskort hos Skånetrafiken. Slutgiltigt beslut fattas den 25 oktober av regionens kollektivtrafiknämnd. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

Nu sänker Skånetrafiken biljettpriserna

Billigare att lösa månadskort via appen

SKÅNE. Målet är att fler ska resa kollektivt och använda Skånetrafikens app. Därför blir det billigare att köpa en 30-dagarsbiljett för hela Skåne från och med 9 december. Samtidigt kommer jojo-korten att fasas ut. Det föreslår Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Av
Andreas Holm

– Vi månar om våra resenärer och arbetar ständigt för att de ska få så mycket valuta som möjligt för pengarna de lägger på biljetter. Nu pressar vi priset på månadskortet i appen, samtidigt som vi fortsätter investera i ökad kvalitet och kapacitet. På så sätt stärker vi kollektivtrafikens attraktivitet och jag hoppas att det ska få fler att välja bort bilen till förmån för våra klimatsmarta tåg och bussar, säger Stefan Svalö (S), regionråd och ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, i ett pressutskick.

Skånetrafiken sänker priset på 30-dagarsbiljetten hela Skåne. Det nya priset för ett månadskort i hela Skåne föreslås bli 1199 kronor, det vill säga en sänkning med 26 kronor.

– Vårt mål är att fler ska resa med oss och att fler resenärer ska använda appen. Därför är det glädjande att vi nu har möjlighet att erbjuda månadspendlare ett lägre pris. Stigande bränslepriser för de som reser med bil och lägre priser för kollektivtrafikresenärerna, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Däremot kommer biljetterna till Danmark höjas till följd av en ökad valutaskillnad mellan länderna, bland annat höjs enkelresan med tolv kronor mellan Helsingborg-Helsingör.

Jojo-korten kommer också att försvinna och tas bort under 2019 och ersättas av alternativa kortlösningar.

Beslut fattas på kollektivtrafiknämnden sammanträde den 25 oktober.

FAKTA

Skånetrafikens biljettpriser justeras varje år i december av kollektivtrafiknämnden, med samma ökning som konsumentprisindex totalt sett (två procent i augusti 2018), genom ett beslut i regionfullmäktig 2017.

Jojo-korten kommer att fasas ut helt i december 2019. För dem som inte vill köpa biljett i Skånetrafiken-appen kommer det att finnas alternativa kort i god tid innan jojo-systemet fasas ut.

Förslag på prisjusteringar (exempel fram till beslut tas 25 oktober)

30-dagarsbiljett hela Skåne i Skånetrafiken-appen, sänks med 26 kronor

Malmö-Köpenhamn, enkelresa, höjs med 10 kronor

Helsingborg-Helsingör, enkelresa, höjs med 12 kronor

Jojo Period hela Skåne, höjs med 25 kronor

Stadszontillägg i Skånetrafiken-appen, höjs med 30 kronor

Källa: Skånetrafiken

Publicerad 20 October 2018 06:30