Djupströbädden ovanifrån. Nu behöver inga djur vara uppbundna på Svalöfs gymnasium längre.

Djupströbädden ovanifrån. Nu behöver inga djur vara uppbundna på Svalöfs gymnasium längre. Foto: Jonas Lundin

Nu lever kossorna lyxliv på gymnasiet

Djupströbädd gör att inga djur behöver stå uppbundna längre

SVALÖV. Nu kan korna på Svalöfs gymnasium mingla med varandra. Skolan har byggt en djupströbädd, så att inga djur tvingas stå uppbundna under vinterhalvåret.

Av
Jonas Lundin

Det var i början som av oktober som Svalöfs gymnasium tog in sin nötboskap från grönbete. Och när de kom in så var det en glädjande nyhet som mötte dem: en djupströbädd med halm.

– Inga djur står längre på samma ställe i flera månader. Alla får möjlighet att röra sig fritt, säger Maria Torstensson, driftsledare på kostallet.

Djupströbädden innebär att de så kallade sinkorna och dräktiga kvigorna slipper stå uppbundna mellan oktober och april. En sinko är en ko som ska kalva om cirka två månader och har en viloperiod innan, då man slutar mjölka dem.

– Det är en viktig tid i en kos liv. De ska förberedas för kalvning igen och kunna vila upp sig. Det kommer de kunna göra på ett mycket bättre sätt nu när de får gå löst på den här djupströbädden och ligga mjukt hela tiden, säger Maria Torstensson som bara ser fördelar.

Djupströbädden gör det mycket lättare att göra rent åt djuren, berättar eleverna Natalie Israelsson och Jim Persson. Här tillsammans med Maria Torstensson, driftsledare på kostallet och, delvis skymd, katten Maj-Gull.

Djupströbädden gör det mycket lättare att göra rent åt djuren, berättar eleverna Natalie Israelsson och Jim Persson. Här tillsammans med Maria Torstensson, driftsledare på kostallet och, delvis skymd, katten Maj-Gull. Foto: Jonas Lundin

Eleverna Jim Persson och Natalie Israelsson tycker att djupströbädden har blivit jättebra.

– Skillnaden för dem är ju jättestor. De har världens lyxliv nu. De får verkligen leva livet när de får gå på djupströbädd, de får äta hur mycket som helst, de får sova hur de vill och röra sig. Sinkorna som har ”semester” ska ju verkligen ha semester, istället för att stå uppbundna och inte röra på sig i ett halvår, säger Natalie Israelsson.

Det är även lättare för eleverna att göra rent.

– Vi har mycket mer jobb när de står uppbundna, när man måste gå och strö till dem och man måste gå och skrapa. Nu är det bara att strö lite halm, säger hon.

Svalövs gymnasium har totalt 65 mjölkkor.

Svalövs gymnasium har totalt 65 mjölkkor.

Skolan har även byggt ett nytt fårstall, som så småningom ska rymma 70 får, jämfört med dagens 25.

Publicerad 20 October 2018 06:30