Under helgen auktioneras Big Bengts, grundare till High Chaparral, museiföremål ut. Det blir omkring 1 400 utrop som sammantaget väntas säljas för miljonbelopp. Bland annat kommer radiobilar och ett par ånglokomobiler från 1800-talet att ropas ut. I auktionsklubban håller Joakim Bengtsson.

Under helgen auktioneras Big Bengts, grundare till High Chaparral, museiföremål ut. Det blir omkring 1 400 utrop som sammantaget väntas säljas för miljonbelopp. Bland annat kommer radiobilar och ett par ånglokomobiler från 1800-talet att ropas ut. I auktionsklubban håller Joakim Bengtsson. Foto: Helsingborgs auktionsverk/Ida Asplund Ådahl-Arkiv

Miljonauktion: High Chaparrals museum går under skånsk klubba

Fordon har skapat internationellt intresse

HELSINGBORG.

I helgen går High Chaparalls och nöjesparkens grundare Big Bengts museisamling under auktionsklubban. 1 400 utrop tillsammans värda miljontals kronor kommer att auktioneras ut. Uppdraget har Helsingborgs auktionsverk fått och är bland de största man hållit i.
– Det här är unikt och något man bara gör en gång, säger Astrid-Louise Lidforsen, projektledare för auktionen.

Ånglokomobiler och andra fordon, rekvisita från nöjesparken, möbler och inredning, leksaker och skulpturer. Objekten är många och varierat slag när Big Bengt Erlandssons, grundare till High Chaparral, museiföremål auktioneras ut. Auktionen om cirka 1 400 utrop är redan i gång online, men i helgen – från och med i dag fredag till och med söndag –hålls slagauktioner på plats i museilokalen i småländska Kulltorp.

Auktionen har redan lockat stort intresse internationellt. Paret ånglokomobiler och andra udda och välbevarade veteranfordon är det som bland annat har väckt auktionssugnas intresse i bland annat USA, England, Danmark, Sverige och Tyskland.

– Framförallt beror det på att det finns en hel del unika fordon. Bland annat en Ford Hupmobile Runabout från 1910 som är i ovanligt bra skick, vilket gör den unik. Vi har även cirka 130 stationära motorer som har drivit andra föremål – dessa skapar också intresse internationellt, säger hon.

Anledningen till att museisamlingen auktioneras ut att museet ska byggas om till ett nytt, modernare upplevelsemuseum.

– Det är väldigt speciellt att få det här uppdraget. Det här är absolut ett av våra största uppdrag rent volymmässigt och är något som inte kommer att hända igen. Det är speciellt att auktionera ut ett helt museum och det känns fantastiskt roligt att få vara med och bidra till ett nytt museum, säger Astrid-Louise Lidforsen.

Onlineauktionerna är redan i gång, men en slagauktion hålls på plats dagligen fredag-söndag den 19-21 oktober. Auktionist är Joakim Bengtsson, känd från bland annat Antikrundan som sänds i Svt.

Publicerad 19 October 2018 11:01