En kvinna uppgav att hon var delägare i ett företag och lyckades skriva under två leasingavtal på lyxbilar. En Mercedes smugglades ut ur landet.

En kvinna uppgav att hon var delägare i ett företag och lyckades skriva under två leasingavtal på lyxbilar. En Mercedes smugglades ut ur landet. Foto: Mostphotos.com

Lurade till sig lyxbilar och över en miljon – äkta par döms till fängelse

Sju personer fälls för brott i internationell penningtvätthärva

MALMÖ/ARLÖV.

Flera personer fälls i en internationell penningtvätthärva. Två av huvudmännen, ett gift par från Arlöv, döms av Malmö tingsrätt till fängelsestraff efter att bland annat ha lurat av ett företag på över en miljon kronor.

Av
Andreas Holm

Det var under våren 2014 som en kvinna i flera konversationer via e-post utgav sig att representera en svensk partner till ett utländskt företag för inköp av pappersmassa. Hon lyckades lura bolaget att betala förskott för en leverans och överförde 1 179 749 kronor till sitt konto. En advokatfirma ska också via ett vilseledande e-postmeddelande lurats att tro de betalade en klient 398 218 kronor för "investering i en fastighetsaffär i Danmark". Tillsammans med sin man överförde kvinnan stora summor mellan flera konton, som lånades ut av fem andra personer boende i Malmö och Stockholm.

Den 30-åriga kvinnan ska även ha utgett sig för att representera ett icke aktivt företag som delägare och lyckats lura till sig två leasingbilar, trots att hon enligt tingsrätten både saknade "betalningsvilja och betalningsförmåga." Hon fick levererat en Mercedes GLE 450 till ett värde på över 850 000 kronor och en BMW X5 M som värderas till 910 000 kronor inklusive moms. Mercedesbilen fördes sedan ut ur landet via färjan Trelleborg-Rostock och vidare till Libanon.

Kvinnans man påstår att de stora penningsummorna som överförts, i vissa fall på flera hundra tusen kronor, i själva verket kommer från hans resebolag.

Under förhör har samtliga misstänkta uppgett uppgifter som de under rättegången sedan ändrat. Flera av de dömda anger också en person, en man som tidigare dömts till flerårigt fängelse för liknande brott, som skulle vara den som ville få tillgång till pengarna från respektive konto. Rätten menar att de misstänkta "lämnat mycket svävande och oprecisa uppgifter" och att några lämnat "en detaljfattig och i delar osammanhängande berättelse."

Sammanlagt fyra män och tre kvinnor i åldrarna 29 till 43 år, misstänks för att på olika sätt varit inblandade i omfattande penningtvättbrott. Huvudmännen, ett gift par i 30-årsåldern, döms båda för fängelse. Mannen till ett år för grovt penninghäleri och penningtvättbrott, kvinnan får ett år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri och grovt häleri. Ytterligare en 38-årig man får åtta månaders fängelse för grovt penningtvättbrott.

Rätten menar att paret skulle "tillgodogöra sig pengarna samt dölja egendomens ursprung". Kvinnan hävdar också att hon inte haft kännedom om transaktionerna och de stora penningsummorna.

"Att NN skulle undgå att märka att det inflöt nästan 1,2 miljoner kronor framstår som helt osannolikt", menar rätten i sin dom.

Totalt ska samtliga sju inblandade personer betala omkring 1,6 miljoner kronor i skadestånd. Ytterligare en 31-årig skånsk kvinna misstänktes för brott men friades.

Publicerad 19 October 2018 15:30