Över 15 000 narkotikaklassade tabletter fanns i en ryggsäck som en 31-årig kvinnan försökte smuggla in till Sverige. Nu döms hon till fängelse.

Över 15 000 narkotikaklassade tabletter fanns i en ryggsäck som en 31-årig kvinnan försökte smuggla in till Sverige. Nu döms hon till fängelse. Foto: Tullverket

Höggravid knarkkurir åkte fast – döms till flera års fängelse

Skulle leverera 15 000 ecstasytabletter till Finland

MALMÖ.

Det var den 13 juni i somras som den höggravida kvinnan tog ett X2000-tåg i riktning mot Stockholm. Men 31-åringen kom aldrig fram till sin slutdestination. Under en kontroll hittade tullpersonal nämligen över 15 000 narkotikaklassade tabletter i hennes bagage. Nu döms småbarnsmamma till fängelse av Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Kvinnan hävdade först att en man lämnat ryggsäcken med narkotikan vid hennes eget bagage. I förhör erkände kvinnan sin roll som knarkkurir och berättar att hon erbjudits betalt av sin väninnas pojkvän att leverera ryggsäcken till Helsingfors i Finland.

Tullpersonal och polis fattade också misstankar mot kvinnan då kvinnan hade tre olika mobiltelefoner med sig, där enligt kvinnans utsago en användes i hemlandet, en i övriga länder och en för endast användande av sociala medier. 31-åringen uppgav även att hon besökt flertalet europeiska städer under kort tid innan resan mot Stockholm inleddes. I den svenska huvudstaden skulle kvinnan semestra med sin 1,5-årige son innan resan skulle fortsätta med finlandsfärjan till Helsingfors. Där skulle en person ta emot leveransen.

Istället var det svensk tullpersonal som beslagtog narkotikan som visade sig vara MDMA, ecstasy, i form av 15 446 ljusbeige tabletter på en totalvikt på cirka 4,5 kilo.

Kvinnan döms för grov narkotikasmuggling till fängelse i tre år och sex månader samt utvisning. På grund av kvinnans livssituation sänker Malmö tingsrätt straffet som i praxis skulle gett fyra år och sex månaders fängelse.

"Ett straff utmätt efter brottets straffvärde skulle drabba både henne och hennes barn oskäligt hårt. Tingsrätten anser att detta förhållande bör beaktas vid straffmätningen.", skriver rätten i sin dom.

Publicerad 19 October 2018 06:00