Tornet som en del av Camp Adventure Park uppförs i Gisselfeld Klosters skog vid Haslev, ungefär en timmes resa från Köpenhamn. För den som vågar sig ända upp till toppen är belöningen en vy på 2,5 mils radie.

Tornet som en del av Camp Adventure Park uppförs i Gisselfeld Klosters skog vid Haslev, ungefär en timmes resa från Köpenhamn. För den som vågar sig ända upp till toppen är belöningen en vy på 2,5 mils radie. Bild: EFFEKT Arkitekter

Enormt utsiktstorn snart klart

Utsiktspunkt på 45 meters höjd en timmes resa från Köpenhamn

HÖGFORM.

Det enorma utsiktstornet som en del Camp Adventure Park har skapat intresse internationellt. Tornet är konstruerat för att smälta in i naturen och bjuder på vyer från 45 meters höjd. Från november är det fritt fram att besöka.

Höjdrädd? Då är kanske det kolossala tornet som uppförs som en del av klätterparken Camp Adventure Park ingenting för dig. Den som tar sig allra högst upp i tornet kommer att befinna sig på 45 meter höjd ovanför marken.

Tornet, ritat av EFFEKT Arkitekter, uppförs på Sjællands högsta punkt cirka en timmes resa söderut från Köpenhamn. I november väntas allt vara klart och så sent som i maj i år satte man spaden i jorden och byggde inledningsvis ett fundament nästan lika tungt som det 600 ton tunga tornet. Det för att konstruktionen ska stå stadigt även under riktigt hård blåst.

Vid fint vänder kan besökare vänta sig att se 2,5 mil bort i alla riktningar.

Vid fint vänder kan besökare vänta sig att se 2,5 mil bort i alla riktningar. Foto: EFFEKT Arkitekter

Den skruvade vägen upp i tornet kommer att leda besökaren upp mot trädtopparna och vidare. Vid bra väder kommer man från toppen att kunna se två och en halv mil i alla riktningar.

Och det är inte för inte som tornet har har fått internationell uppmärksamhet. Bland annat den tyska tidningen Der Spiegel har varit på besök i klätterparken. En stor anledning till intresset utfrån tror Kasper Larsen, affärsutvecklare på Camp Adventure, beror på att det inte är ett vanligt utsiktstorn utan att det har uppförts med genomarbetade detaljer och för att smälta samman med naturen.

– Vi har haft en ambition att skapa en byggnad som ska harmonisera med skogen men som även är något speciellt i sig. Jag tycker att vi har lyckats, säger han till danska Ekstra Bladet.

Projektet har delvis finansierats med EU-medel och privata investeringar. Faxe kommun har beslutat om en inträdesavgift om 125 danska kronor som ska användas för underhåll av tornet. Man räknar med att utsiktstornet ska locka omkring 100 000 besökare per år.

Tornet har byggts för att smälta in i naturen. Rampens längd för att ta sig till toppen är cirka 700 meter lång.

Tornet har byggts för att smälta in i naturen. Rampens längd för att ta sig till toppen är cirka 700 meter lång. Bild: EFFEKT Arkitekter

Skogen är högst närvarande för den som besöker tornet i Camp Adventure Park. Lutningen på rampen upp är ungefär 7,5 grader.

Skogen är högst närvarande för den som besöker tornet i Camp Adventure Park. Lutningen på rampen upp är ungefär 7,5 grader. Foto: EFFEKT Arkitekter.

Publicerad 19 October 2018 16:01