Rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att det ofta finns det flera omständigheter att ta hänsyn till när det rör sig om så gamla inblandade i grova brott. Under torsdagen greps en äldre man misstänkt för mord på en kvinna i 85-årsåldern.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att det ofta finns det flera omständigheter att ta hänsyn till när det rör sig om så gamla inblandade i grova brott. Under torsdagen greps en äldre man misstänkt för mord på en kvinna i 85-årsåldern. Foto: Pressbild

Alhem om åldringsmordet: "Ofta speciella omständigheter"

Rättsexperten menar att det är viktigt få reda på helhetsbilden varför det hänt

KLAGSTORP. I går morse kom larmet om att en kvinna i 85-årsåldern hittats död i en bostad i Klagstorp. Några timmar senare anhölls en ännu äldre man, nära anhörig till kvinnan för mord.

Av
Anders G Berquist

– Ofta finns det många omständigheter att ta hänsyn till när det rör sig om så gamla inblandade, säger förre överåklagaren och oberoende rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Fredrik Bratt på polisens kommunikationscentral bekräftade igår att händelsen rubricerats som mord och att den misstänkte är mycket gammal.

– I sådana här ärenden är det oerhört viktigt att man får en helhetsbild av vad som ligger bakom. Rör det sig om demens har det vid flera tillfällen hänt att personer som älskat sina anhöriga i decennier plötsligt dödar dem, förklarar Sven-Erik Alhem.

Han poängterar att han inte har insyn i den pågående utredningen, men att det alltid är viktigt att få en helhetsbild av vad som hänt och varför.

– Det har flera gånger hänt att de misstänkta inte förstått att de dödat sin anhöriga eller varför, då är det ofta inte aktuellt med fängelse som påföljd. Ofta har de inget uppsåt berättar Sven-Erik Alhem.

Under inledningen av utredningen är det sannolikt så att mannen kommer att sitta frihetsberövad.

– Sannolikt kommer han att häktas under början av utredningen, men det finns möjlighet att exempelvis ge vård istället om det är bättre, förklarar Sven-Erik Alhem.

Enligt Kvällsposten ska den gripne mannen tidigare har dömts för våldsamt beteende. Han blev påkommen att snatta i en livsmedelsbutik och ska då ha bitit, slagit och sparkat en anställd. Han dömdes för misshandel, våldsamt motstånd och snatteri.

Publicerad 19 October 2018 11:56