Interiör på Pågatåg.

Interiör på Pågatåg. Foto: Mostphotos.com

Arriva vill införa ny tjänst – sänker lönerna med 6 000 kronor

Fackordförande: "Är en kalldusch för oss"

SKÅNE. Arriva vill dumpa lönerna genom att ta bort säkerhetstjänsten för tågvärdarna på Pågatågen. I stället ska de ersättas med kundvärdar – som får 6 000 kronor mindre i månadslön.

Av
Andreas Holm

Enligt Skånska Dagbladet vill Arriva, som tog över trafiken med Pågatågen 2007, ta bort säkerhetsklassificerade tågvärdar och ersätter dem med den ursprungliga tjänsten som personalen hade före 2007. Enligt tidningen ska tågvärdarna och kundvärdarna har samma arbetsuppgifter, bortsett från att kundvärden inte ska gå ut på perrongen för att kontrollera att resenärer är ombord innan dörrarna stängs.

Syftet är också enligt tidningen att öka service och tryggheten ombord genom att lokföraren tar över säkerhetsansvaret.

– Det som vi har fått från arbetsgivaren är en kalldusch för oss. Vi är kritiska till den här förändringen av tjänsten. Dels ur ett säkerhetsperspektiv, dels löneutvecklingen för de nyanställda, säger Lars-Åke Persson, klubbordförande för Pågatågen till Skånska Dagbladet.

Enligt fackmedlemstidningen Seko-tidningen, som tidigare berättat om oron bland anställda på Pågatågen, kommer dagens tarifflöner på mellan 24 000-30 000 kronor i månaden i stället starta på 18 000, vilket är spårtrafikavtalets lägstalön.

Ingen av de nuvarande anställda ska få sänkt lön säger Arriva.

– Alla som idag är anställda kommer behålla sin lön, även efter att det centrala kollektivavtalet gått ut år 2020, säger Arrivas kommunikationschef Christer Eklund till Seko-tidningen.

Däremot kommer deras arbetsuppgifter med säkerhetstjänst tas bort erfar Skånska Dagbladet, som berättar att centrala förhandlingen mellan tågvärdanas fack Saeko, och Arriva, nyligen slutade i oenighet om förändringarna som planeras genomföras när kollektivavtalet löper ut om två år.

Publicerad 17 October 2018 16:00