Christian Sonesson (M) är kritisk till statens krav.

Christian Sonesson (M) är kritisk till statens krav. Andreas Holm/Arkivbild

Staffanstorp: "Öppna era hem för nyanlända"

Hoppas på bättre gensvar från invånarna än 2016

STAFFANSTORP.

För att lösa bostadsproblemen för nyanlända återlanserar Staffanstorp en äldre idé – som inte blev någon succé förra gången. Med projektet ”Vi har plats” tar man upp tanken från 2016 om att be invånarna om att hyra ut rum eller uthus för att lösa bostadsbristen.

Av
Mattias Grenholm

Staffanstorp har uppmärksammats stort för sina placeringar av nyanlända. Husvagnar på en blåsig vintrig åker och vandrarhem med låg standard har kritiserats från många håll. I dag bor ett fåtal i husvagnar – de flesta nyanlända i kommunen bor på vandrarhem eller i stugbyar.

– När staten anvisar nyanlända till kommuner tittar de bara på hur arbetsmarknadssituationen ser ut, inte bostadssituationen. Så länge man inte gör det kommer vi ha svårt att lösa det som staten säger att vi ska ta emot, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till SVT.

I år ska Staffanstorp ta emot runt 100 nyanlända, enligt Migrationsverkets kvot, och för att ordna bostäder till alla tar man nu upp en idé från 2016 – som inte många då nappade på. På kommunens hemsida söker man nu Staffanstorpsbor som har plats i sin bostad för att ta emot nyanlända.

Jag hoppas att det kan ge bostäder

”Det kan röra sig om uthyrning av hus, lägenheter, Attefallshus, gäststugor eller rum. Genom att hyra ut din bostad kan du underlätta integrationsprocessen för en individ samt hjälpa kommunen att lösa bostadsbristen som finns”, skriver man på hemsidan.

– Jag hoppas att det kan ge bostäder som kan anvisas till nyanlända i Staffanstorp, säger Marie Olsson, avdelningschef för nyanländas lärande på kommunen till SVT.

Publicerad 15 October 2018 15:10