Ola och Lotta Wenström kan numera titulera sig Vikenbor på halvtid. Här stod deras drömhus klart lagom till midsommar och för tv-profilen handlar det faktiskt om att komma tillbaka till sin barndoms Skåne – Ola Wenström bodde nämligen i Lund tills han var fem år.

Ola och Lotta Wenström kan numera titulera sig Vikenbor på halvtid. Här stod deras drömhus klart lagom till midsommar och för tv-profilen handlar det faktiskt om att komma tillbaka till sin barndoms Skåne – Ola Wenström bodde nämligen i Lund tills han var fem år. Foto: Lotta Venhagen

Tv-profilen hittar lugnet i sitt skånska drömboende

Ola och Lotta Wenström byggde drömhuset efter 25 år

VIKEN. De har drömt om ett hus vid havet i över 25 år. I somras infriades tv-profilen Ola Wenström och hans fru Lottas dröm när de fick nycklarna till sin egendesignade villa på första parkett vid Vikens strand.

Av
Lotta Venhagen

Ola Wenström har genom åren blivit en välkänd profil i sportvärlden där han först genom TV4 – och de senaste tio åren hos Viasat – agerat studioankare i olika sport- och fotbollssammanhang. Ett jobb som kräver att han finns på plats i Stockholm stora delar av året.

Numera delar paret Wenström dock upp sin tid mellan huvudstaden och Viken. De sålde sin stora lägenhet på Östermalm och skaffade istället en liten etta i samma område för att ha möjlighet att skapa sitt drömboende i Skåne.

– Vi trodde aldrig att vi skulle hitta en tomt här. Så när väl tillfället dök upp slog vi till. Vi har tragglat och testat den här tanken under ett oändligt antal morgonpromenader, säger Ola.

– Det är tack vare den bostadsresa och husförsäljningar vi gjort i Stockholm genom åren som vi kan göra det här. Det behöver inte alltid handla om pengar, det går att komma långt på bra idéer och strategier, säger Lotta.

Lotta Wenström jobbar som inredningsarkitekt och har själv ritat huset i Viken. Att ta in havets värde och färger var viktigt när hon och maken Ola utformade sitt nya boende.

Lotta Wenström jobbar som inredningsarkitekt och har själv ritat huset i Viken. Att ta in havets värde och färger var viktigt när hon och maken Ola utformade sitt nya boende. Foto: Lotta Venhagen

Hon arbetar som inredningsarkitekt och har själv ritat huset. Det senaste årets arbete har hon dokumenterat väl på sin blogg l8w.se och varje detalj i huset är noga genomtänkt.

– Det har varit en flickdröm att kunna gå in i ett hus och se havet rakt igenom. Vi ville ta in så mycket som möjligt av havets värden – stenar, gräs, sand och färgerna, säger Lotta medan hon visar runt i huset.

– Man ska tänka att varje fönster är en tavla, fortsätter hon och visar på fönstret som från sovrummets loft ramar in utsikten av Danmarks siluett vid horisonten.

Engagemanget för husprojektet och varandra är tydligt hos paret Wenström – som inte sällan avslutar varandras meningar när de pratar. Att helt plötsligt spendera halva sin tid i en etta på bara 39 kvadrat är därför inget problem menar Lotta.

– Vi gör allt som ett team och är otroligt tajta. I grunden handlar det såklart om att vi älskar och respekterar varandra. Trots att vi båda i perioder jobbat mycket har vi alltid skyndat oss hem till varandra.

Skåne och framförallt Viken har alltid varit en speciell plats för Ola och Lotta Wenström. När de väl fick chansen att köpa en tomt vid strandpromenaden tog de den direkt.

Skåne och framförallt Viken har alltid varit en speciell plats för Ola och Lotta Wenström. När de väl fick chansen att köpa en tomt vid strandpromenaden tog de den direkt. Foto: Lotta Venhagen

Skåne – och kanske framför allt Viken – har haft en speciell betydelse för paret som även innan flytten spenderat mycket tid här. Lotta bodde under sin barndom ett par år i Ängelholm och gjorde ofta utflykter till Viken. Det var också hit hon tog med Ola när de träffats för att ha sin första semester ihop. Och lovorden duggar tätt när de ska förklara känslan som infinner sig när de kommer till sitt nya hem.

– Det är väldigt skönt att byta mediebruset mot vindens sus. Jag skulle säga att man pratar med mer folk här på en månad än vad man gör i Stockholm på ett år. Det känns som att folk här är nyfikna, intresserade och vill dela med sig, säger Ola.

Inte helt oväntat har det även blivit en del sportsnack med förbipasserande under sommaren;

– Det är klart att är folk intresserade av fotboll och så ser de plötsligt mig stå i trädgården och gräva. Då kan de stanna till och snacka om Manchester United och José Mourinho. Men den nyfikenheten är inte ett dugg besvärande. Det är på en skön nivå och jag tar det som en schysst komplimang.

Publicerad 13 October 2018 05:30