Ännu en dryg vecka senare syns spåren av branden under natten mellan den 10 och 11 september då en bil och en husvagn brann upp. Det har också brunnit vid tidigare tillfällen i Vadensjö.

Ännu en dryg vecka senare syns spåren av branden under natten mellan den 10 och 11 september då en bil och en husvagn brann upp. Det har också brunnit vid tidigare tillfällen i Vadensjö. Foto: Per Eeg-Olofsson

Boende ifrågasätter HVB-hem för kriminella killar mitt i byn

Tålamodet slut i Vadensjö efter bilbrand

LANDSKRONA. Den ombyggda villan i lilla Vadensjö strax utanför Landskrona var först boende för ensamkommande flyktingar. Men efter att verksamheten bytte inriktning i april säger sig närboende fått oönskad påhälsning. I början av september brann en bil och en husvagn, och nu börjar tålamodet tryta för Vadensjöborna.

Av
Per Eeg-Olofsson

Christer Möller och sambon Lise Lotte Andersson bor inte långt från HVB-boendet som drivs av vårdbolaget Omvida. De och andra bybor har de senaste månaderna sett att räddningstjänsten varit i byn flera gånger. Förutom bil- och husvagnsbranden natten mellan den 10 och 11 september, så har det brunnit även i ett förråd mittemot boendet, och i ett sopskjul som tillhör boendet. Även polis och ambulans har gjort en utryckning till byn, efter ett bråk i maj i år mellan två killar på HVB-boendet, som resulterade i en anmälan om misshandel.

Ingen är dock lagförd för bränderna i Vadensjö, och Christer Möller är noga med att poängtera att han inte gör några anklagelser.

– Vem som tänt på vet jag inte, men jag vet är att det varit killar från boendet inne i vår trädgård ett tiotal gånger minst, säger han.

Christer Möller berättar om spår i form av papper och flaskor, och att grannar som varit hemma över dagen sett killar sitta i trädgården, som är lummig och väl insynsskyddad från vägen.

– Det är ju vad som skulle kunna hända som man oroar sig över. Våra tjejer är nio och tretton år och är ofta ensamma i trädgården efter att de kommit hem från skolan, säger Lise Lotte Andersson.

– Man hoppas ju att det inte ska behöva hända något för att det ska bli någon ändring.

Man hoppas ju att det inte ska behöva hända något för att det ska bli någon ändring.

Den 11 april i år fick Omvida ett nytt verksamhetstillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO. Det gäller 10 platser ”för pojkar/män från 15 år till och med 20 år med begynnande missbruk och kriminalitet” som det står i tillståndsbeviset.

Målgruppen beskrivs också som att ha ”normbrytande beteende så som att vara aggressiv och hotfull, bryta mot regler och ha hög frånvaro från skolan.”

– Det vi ifrågasätter är IVO:s beslut att tillåta den verksamheten här mitt i byn, det måste finnas bättre placeringar, här finns ju inte ens en fotbollsplan. Och så undrar vi om Omvida verkligen har personal där med rätt kompetens för den gruppen, säger Christer Möller.

- Att man kan sitta på IVO i Stockholm och ta det beslutet, det fattar jag inte.

Han och Lise Lotte Andersson är också skeptiska till att Omvida inte informerat närboende om den ändrade verksamheten.

– Det sägs att de ska ha ett informationsmöte den 4 oktober, men de har inte hört av sig på något sätt när de ändrade verksamheten.

Så här såg det ut på morgonen den 11 september efter att en brand totalförstört en husvagn och en bil. Lyckligtvis antändes inte det intilliggande huset.

Så här såg det ut på morgonen den 11 september efter att en brand totalförstört en husvagn och en bil. Lyckligtvis antändes inte det intilliggande huset. Foto: Privat

Publicerad 26 September 2018 09:34