Foto: Privat

Annie skaffade barn på egen hand: "De har aldrig frågat efter en annan förälder"

Förening stöttar ensamstående föräldrar

FAMILJ. Mamma, barn, barn. Så ser skånska Annie Segerlinds familj ut, som hon har startat på egen hand.
– De har aldrig frågat efter en annan förälder, säger hon.

Av
Ida Eriksson

För drygt åtta år sedan blev Annie Segerlind gravid. Vägen till det där strecket på stickan hade varit lång och på den bröt Annie och hennes dåvarande flickvän upp. Men Annie beslutade sig för att bli gravid på egen hand och med exets tillåtelse gjorde hon ett femte försök med IVF. Det lyckades.

– Känslan är svårslagen. Jag blev chockad och kunde inte förstå. Helt plötsligt förstod jag inte vad två streck på teststickan betydde. Jag fick åka och köpa ett digitalt där det verkligen stod ”Gravid” textat.

Sedan blev graviditeten en skräckblandad förtjusning för Annie.

– Det kändes som att det var nu eller aldrig och jag var ständigt orolig att något skulle gå fel.

Men i oktober 2010 kom till slut Siri till världen.

När Annie började längta efter ett barn till insåg hon att hon skulle få göra det själv igen.

– När jag dejtade var fokuset hela tiden ”kan det här bli en bra förälder?”. Då förstod jag ju att det var ett till barn jag ville ha, inte en partner.

Den här gången gick det smidigare. Annie åkte till Danmark och var färdig med hormonbehandling, äggplockning och insemination på två månader. Hon blev gravid på första försöket och sommaren 2014 kom lillasyster Astrid.

Idag är flickorna åtta respektive fyra år gamla och frågor om hur de blev till har uppstått.

– Siri frågade för första gången när hon var tre, fyra år. Jag köpte då en barnbok om olika sätt att skaffa barn på och läste för henne. Jag berättade att jag längtade efter barn men inte kände någon bra medförälder. Siri blev nöjd med svaret och har aldrig frågat efter en annan förälder.

Annie ser både för- och nackdelar med att vara ensamstående förälder.

– Det är skönt att slippa ha stora diskussioner om barnuppfostran med en andra förälder. Samtidigt kan jag sakna någon att dela glädjen med, till exempel när barnen började rulla runt eller krypa. Sedan är det såklart tufft ibland, särskilt att alltid vara själv om att ta konflikter med barnen.

Som tur är har Annies familj varit till stor hjälp och avlastat henne när hon har behövt. Vad hon saknar inom den svenska byråkratin är att kunna ge bort föräldradagar till någon annan närstående än en förälder. Vid födseln fick Annie ge tio dagar till sin syster och sin mamma, men inga fler.

Har du något tips till de som funderar på att skaffa barn på egen hand?

– Vänta inte för länge! Du kommer inte ångra dig. Kontakta någon i Femmis och hör andras upplevelser.

Blir det ett tredje barn för dig?

– Jag har velat fram och tillbaka. Jag är sugen men vet inte om jag orkar starta om igen. Vi får se!

FEMMIS

FEMMIS, Föreningen för frivilligt ensamstående föräldrar med donation, är en ideell och partipolitiskt obunden förening. FEMMIS består av personer i olika faser av processen att försöka få barn som ensamstående genom donation på klinik

Insemination i Sverige

Sedan 2016 är det tillåtet att göra donatorinsemination för dig som är ensamstående och vill få barn. Köerna varierar dock beroende på var i Sverige du bor.

Publicerad 23 September 2018 00:00