Forskarna har tittat på Twitter-användandet i Sverige och häpnas över att en av tre delningar är skräpnyheter.

Forskarna har tittat på Twitter-användandet i Sverige och häpnas över att en av tre delningar är skräpnyheter. Foto: Mostphotos.

Ovanligt många fejknyheter delas inför svenska valet

"Resultaten är anmärkningsbara – svenskar delar mest i Europa"

SVERIGE.

En ny rapport visar att det svenska valet har näst flest delningar av "junk news" eller skräpnyheter på sociala medier. Endast det amerikanska presidentvalet hade fler.

Av
André Kvist

I en rapport från Oxford Internet Studies (OII) visar det sig att andelen "junk news", med syfte att missleda eller lura läsare, under den pågående svenska valkampanjen är högre än något annat europeiskt land. Globalt är det endast USA som kommer före Sverige med presidentvalet 2016.

Studien visar att bland svenskars delningar på Twitter är en av tre länkade till skräpnyheter och resterande två till professionella medier. Drygt 22 procent stod skräpkällor för av alla webbsajts-delningar med politiska hashtags. Forskarna fann även att nästan hälften av alla tweets på Twitter rör allmänna politiska frågor och är inte kopplade till något politiskt parti eller kandidater.

Analyser mellan den 8 och 17 augusti visar att åtta av de tio mest delade skräpnyheterna har ett svenskt ursprung. Ryskt ursprung stod för mindre än 1 procent av det totala antalet webbadresser i urvalet.

– Denna studie hade ett överraskande resultat och resultaten, specifikt mängden generellt politiskt innehåll och skräppostnyheter, var unika i jämförelse till de andra europeiska länder som vi har studerat, säger forskningsledarna Fabien Sinvert vid Oxford Internet Institute och Freja Hedman vid Lunds universitet, på OII:s hemsida.

– I både USA och Sverige är förhållande mellan etablerade nyhetshus och skräpnyheter ungefär två till en. Dessutom härmar de tre största skärpnyheterna utseende och ljud av etablerade medier. Det gör det svårare att identifiera dessa som skärpnyheter för okritiska läsare.

Över 80 procent av källorna finns i Sverige, forskarna menar att man borde bekämpa desinformation hemmavid i första hand.

Över 80 procent av källorna finns i Sverige, forskarna menar att man borde bekämpa desinformation hemmavid i första hand. Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix.

Forskarna är mest chockade över det faktum att över 80 procent av skräpnyheterna kom från Sverige. Därför drar man slutsatsen att man bör bekämpa desinformation inhemskt istället för att titta på utländska krafter.

– Resultaten av denna studie är anmärkningsbara eftersom de visar att i jämförelse med andra stora val i Europa det senaste året, i Frankrike, Tyskland och Storbritannien, så delar svenska användare flest skärpnyheter av alla, säger professor Phil Howard, chef för Computational Propaganda Project vid OII.

Fakta: Junk news

"Junk news", eller så kallade skräpnyheter, definieras av forskarna vid Oxford som källor som medvetet försöker missleda, lura eller ge felaktig information om politik, ekonomi och kultur. Denna typ av innehåll kan innefatta olika former av extremistiskt, sensationellt och konspiratoriskt material, såväl som dolda kommentar och falska nyheter.

Publicerad 07 September 2018 14:21