Kung Carl Gustaf besökte Landskrona hamn och Öresund på onsdagen. Där gavs han iblick i torskbeståndet och lyckades även fiska upp dagens största fisk.

Kung Carl Gustaf besökte Landskrona hamn och Öresund på onsdagen. Där gavs han iblick i torskbeståndet och lyckades även fiska upp dagens största fisk. Foto: Pontus Söderman

Kungen drog upp storfångst: "Fick medalj för den fina fisken"

Gavs inblick i Öresunds torskbestånd

ÖRESUND/LANDSKRONA.

Kungen gjorde på onsdagen besök i Landskrona hamn. Vid en tur på Öresund för att lära sig mer om torskbeståndet och fiske var det just kung Carl Gustaf som drog upp dagens största fångst.

Det var Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund som hade bjudit in kung Carl Gustaf på onsdagen för en tur på sundet och för att ge en tydligare inblick kring ett välmående torskbestånd.

– Vi hade bjudit in kungen för att vi ville visa upp ett bra exempel på hur man kan förvalta ett vatten, i detta fall Öresund. Väster och öster om Öresund är situationen för torsken riktigt dålig, men just i Öresund har man ett livskraftigt bestånd. Kungen är engagerad i de här frågorna sedan länge, han har ett intresse för vattenmiljö och fiske, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, till Kvällsposten.

Under turen fiskades det och det nappade både sill och torsk.

– Kungen själv fick napp, en jättefin torsk. Den var stor, faktum är att det utan tvekan var dagens största. Kungen tilldelades en medalj för den fina fisken, det verkade han glad över. Jag tror att han var väldigt nöjd över att se att det går att fiska torsk med spö i Öresund, det är ingenting man gör i Östersjön eller på Västkusten, säger Andreas Ollinen.

Ombord på båten fanns flera personer. Några av dem vänner till kungen, Marint kunskapscentrum och landshövdingen i Skåne, Anneli Hulthén.

Publicerad 06 September 2018 10:11