Foto. Privat

VIDEO: Tim Twist föddes med benet bak och fram

Räddades genom generösa donationer

SVERIGE. Kattungen Tim Twist föddes med ett ben som var vänt åt helt fel håll. Tack vare generösa donationer har han nu opererats och fått en specialanpassad stövel som ska justera lemmen rätt.
– När man ser honom nu ser han ut som vilken annan kattunge som helst. Han springer runt och leker med sina syskon och man lägger knappt märke till hans stövel, säger Shalini Persson, för Kattjouren i Skåne.

Att Tim Twist överhuvudtaget kom till världen är lite av ett mirakel. Hans mamma "Paddan" är en av tusentals hemlösa katter som genom åren fått ett nytt hem tack vare Kattjouren.

När Paddan omhändertogs var det ingenting som tydde på att hon var dräktig. Varken Kattjouren, den nya ägaren eller ens veterinären la märke till den lilla kulan på kattens mage.

– Den nya ägaren tog henne till veterinären för att sterilisera henne. Först efter att hon sövts och öppnats upp upptäckte man att det låg fyra små kattungar i livmodern, berättar Shalini.

Snabbt fattades beslut om att sy ihop Paddan igen och vänta med steriliseringen.

Några veckor senare föddes lille Tim Twist och hans tre syskon.

– Direkt såg man att Tim inte riktigt såg ut som hans skulle. Förmodligen hade han klämts i mammans mage för hans ena bakben var helt felställt, berättar Shalini.

Foto. Privat

Att katter föds med "Twisted leg syndrome", som missbildningen kallas är inte helt ovanligt. Dock är det få katter med detta handikapp som överlever.

– Då det är dyrt att behandla är det många som väljer att ta bort dessa katter, men på Kattjouren jobbar vi alltid efter mottot No-kill. Alla katter som är behandlingsbara och som vi bedömer kan få bra livskvalitet blir hjälpta, säger hon.

Tack vare generösa donationer som getts till Kattjourens vårdfond har Tim kunnat opereras.

– Vi brukar kalla våra givare våra mirakelskapare. Det är tack vare dem som så många katter får vård och nya hem. Jag förundras ständigt över vad vi lyckas göra tillsammans.

Tim, hans mamma och hans syskon bor alla på djursjukhuset under tiden behandling pågår.

– Det är väldigt ovanligt att man opererar så här små katter, men det har gått bra att både söva honom och operera. Då han inte kan vara själv på sjukhuset har hela familjen fått följa med.

Efter operationen har Tim fått en liten specialanpassad plaststövel som hjälper till att ställa benet rätt igen.

– Det är svårt att förutspå resultatet nu. Man gör man små korrigeringar av benet varje vecka och sedan får man se om han kommer behöva genomgå ytterligare en operation när han blir äldre, berättar Shalini.

Förhoppningen är att kattfamiljen ska kunna lämna sjukhuset inom ett par veckor, lagom till att Tim och hans syskon ska hitta nya för-alltid-hem.

Kvällsposten var först att berätta om lille Tim Twists öde.

Publicerad 30 August 2018 14:07