Helena och Morgan Möllers glutenfria servering/butik i Stora Herrestad har gått över förväntan. De öppnade i maj, och nu har de så mycket att göra att de knappt hinner med alla förfrågningar.

Helena och Morgan Möllers glutenfria servering/butik i Stora Herrestad har gått över förväntan. De öppnade i maj, och nu har de så mycket att göra att de knappt hinner med alla förfrågningar. Foto: Markus Celander

Deras paradis är glutenfritt

STORA HERRESTAD.

Drygt tre månader efter att de invigde sitt glutenfria paradis konstaterar paret Helena och Morgan Möller att deras satsning på gluten- och laktosfria läckerheter gått över förväntan.
– Vi har till och med stamkunder från Blekinge och Småland som kör hela vägen ner hit för att fylla sina kylväskor, säger Helena Möller.

Av
Markus Celander

Det var när hon skulle ha kalas ”ute på lokal” som Helena Möller insåg att det inte fanns något ställe som kunde erbjuda den mat hon efterfrågade.

– Jag äter själv gluten- och laktosfritt, Morgan och vår son är mjölkallergiker och vi har många veganer i släkten. Det slutade med att jag tog med egna bakverk till kaféet som vi valde för kalaset.

Utbildad kock och kallskänka som hon är bestämde hon sig för att tillsammans med maken Morgan öppna Glutenfria Paradiset – en servering och butik med gluten- och laktosfritt utbud. För att vara på den säkra sidan har de valt att även ta bort glutenfri vetestärkelse och glutenfri havre, berättar Helena Möller, som i stället använder sig av glutenfria sädesslag som till exempel durra och teff.

Det verkar snårigt för matallergiker att veta vad de egentligen vågar äta?

– Ja. I till exempel glutenfri vetestärkelse finns det trots ”reningsprocessen” lite gluten kvar, och i havre, som sig är glutenfritt, kan det finnas gluten från andra sädesslag. Vi valde att även ta bort glutenfritt havre, eftersom många veteallergiker är rädda för att det ska finnas gluten kvar i slutprodukten. Vår tanke är ju att alla ska kunna äta gott här, oavsett allergier eller matpreferenser, säger Helena Möller.

Glutenfria Paradiset erbjuder även vegansk mat.

–Steget dit var inte långt för oss. Det påverkade att vi har många veganer i släkten, och med veganskt når vi ytterligare en kundkrets.

För att vara på den säkra sidan och ha full kontroll över innehåll gör hon själv all mat från grunden – från sallader, smörgåsar och bakverk till bröd, bullar och småkakor.

– Och när det börjar bli kallare i höst kommer det även att finnas soppor på menyn.

Foto: Markus Celander

Glutenfria Paradiset håller endast öppet för allmänheten på lördagar och söndagar. Under veckodagarna tar Helena Möller emot beställningar från företag, butiker och kaféer. Morgan Möller hjälper till på helgerna, under vardagarna har han ett annat fulltidsjobb.

– Förhoppningen på sikt är att jag också ska jobba full tid med detta, och att vi kan bygga ut och växa, säger han.

Paret Möller konstaterar att det uppenbarligen finns en efterfrågan på deras koncept. Faktum är att de knappt hinner med alla förfrågningar.

– Som tur är hjälper familj och släkt till, säger Helena Möller.

FAKTA. Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Vanligaste symtomen är diarré, gaser i magen, trötthet och viktnedgång.

Laktosintolerans innebär att man har en minskad förmåga att ta upp laktos (mjölksocker), vilket kan orsaka smärta, diarréer och gasbildning.

Vegansk mat innehåller inga animaliska produkter.

Publicerad 26 August 2018 00:00