Övre raden från vänster: Eva Lundgren, Siri Skansberger, Caroline Karpinska, Maria Bergström, Julia-Caroline Witte och Gerda Holmquist
Undre raden från vänster: Hanna Blomberg, Anna Svensson, Elina Nygren, Clara Ljungkvist, Mikaela Brorsson och Lotta Alvin.

Övre raden från vänster: Eva Lundgren, Siri Skansberger, Caroline Karpinska, Maria Bergström, Julia-Caroline Witte och Gerda Holmquist Undre raden från vänster: Hanna Blomberg, Anna Svensson, Elina Nygren, Clara Ljungkvist, Mikaela Brorsson och Lotta Alvin. Foto: Mario Ochoa/Edvin Lorinius

Sveriges första kvinnoorkester tar form i Malmö

"Kommer finnas kvar tills alla kan rabbla lika många kvinnliga tonsättare som manliga"

MALMÖ. Den 12 kvinnor stora orkestern träffades för första gången under måndagen och tisdagen för att repetera och spela in en trailer i promotionsyfte. Syftet med orkestern är att sätta kvinnliga tonsättare i rampljuset samt skapa ett nätverk för kvinnliga klassiska musiker.

– Vi kommer hålla på tills alla kan rabbla lika många kvinnliga tonsättare som manliga, säger violinisten Lotta Alvin, som tillsammans med dirigenten Mikaela Brorsson står bakom projektet.

Idén om att sprida kvinnors musik fick Lotta och Mikaela för ett år sedan drygt och har arbetat inför projektet sedan dess.

– Kvinnoorkestrar finns i andra delar av världen och även i Sverige, men ingen inom klassiskt, säger Lotta Alvin. Det stora engagemanget och uppslutningen av professionella, etablerade musiker i projektet visar på att det var ett välkommet initiativ i musikbranschen.

Orkestern består i dag av totalt tolv kvinnliga musiker, 10 stråk, en pianist och en dirigent.

– Tanken är att vi framöver ska kunna variera oss med olika besättningar utifrån olika projekt. Kanske kommer vi även ta in blås, berättar Lotta.

Själv är hon en klassiskt skolad violinist utbildad vid Malmö musikhögskola och i Rio de Janeiro. Kollegan Mikaela Brorson är även hon violinist och dirigent skolad vid Malmö musikhögskola.

Än så länge är det för tidigt att yttra sig om kommande spelsäsong. Kvinnoorkesterns hemsida är på väg upp och planen är att så småningom bli en etablerad del av Sveriges kulturliv.

Publicerad 25 August 2018 06:00