Foto: Mostphotos

Kosmetiskt tandläkarbesök slutade med utstående tänder

Tandläkare får IVO-kritik för bristfälliga ingrepp

HELSINGBORG.

En patient sökte tandläkare för ett kosmetiskt fel. Besöken slutade med utåtstående tänder och lagningar som gör det svårt att äta. Nu får Helsingborgstandläkaren kritik från Inspektionen av vård och omsorg (IVO).

Av
Ida Asplud Ådahl

Patienten hade ett kosmetiskt fel på sina tänder och sökte tandläkarvård. Det hela slutade med att ett flertal broar gick sönder, en utdragen tand och tänder som var för stora och stack ut. Patienten beskriver behandlingen "som en mardröm".

"Efter åtta olika broar är två (av fyra) lösa (där även sex av dom åtta tillfälliga, gick sönder eller ramlade ut). Passformen katastrofal, framtänderna 20% längre och utåtstående, svårt att prata. Matrester fastnar mellan framtänder och tandkött (oavsett vad jag äter, måste jag rensa med borste/tandpetare). [...] Molande värk i stort sett varje dag. Jag kan inte ha det så här, det är en mardröm", skriver patienten till IVO.

Nu konstaterar IVO att tandläkarjobbet inte har varit bra. IVO konstaterar också att brokonstruktionerna har gjorts bristfälligt och att tandläkaren inte har lyssnat in patientens önskemål avseende åtgärder.

Enligt en annan tandläkares utlåtande har ingreppen gjorts bristfälligt och att det kommer att kosta tiotusentals kronor att ställa tänderna till rätta igen.

Den aktuella tandläkaren ska ha uppget till IVO att behandlingarna kan ha utförts bristfälligt.

Publicerad 16 August 2018 11:18