När Jennifer Roos var i stallet i Örby ängar samlades ett hundratal storkar på taken och cirkulerade i luften.

När Jennifer Roos var i stallet i Örby ängar samlades ett hundratal storkar på taken och cirkulerade i luften. "Det var en otroligt mäktig känsla", säger hon. Foto: Jennifer Roos

Bildspecial: Jennifer överraskades av hundratals storkar

"En otroligt mäktig känslan"

HELSINGBORG.

På måndagen överraskades Jennifer Roos av ett hundratal storkar som cirkulerade i luften över Örby ängar.
– Det var en otroligt mäktig känsla.

Helsingborgaren Jennifer Roos var i stallet vid Örby ängar där hon har sin häst på måndagen. På fältet såg hon ett stort antal fåglar som senare cirkulerade omkring i luften.

– De var bara några meter från mitt huvud och satte sig på taken. De verkade inte direkt rädda av sig. Det var en otroligt mäktig känsla att se alla storkar. Jag har bara sett någon på håll i en kikare förut – den här var en helt annan upplevelse, säger hon.

Flera storkar satte sig på hustaken.

Flera storkar satte sig på hustaken. Foto: Jennifer Roos

Under tisdagsförmiddagen var storkarna kvar i området.

– De har skingrat sig lite och är inte samlade i grupp på samma sätt som i går. Men de flyger omkring och sitter kvar på taken. De har tydligen övernattat, säger Jennifer Roos och berättar att fåglarna har skapat stort intresse.

– Det har stannat bilar häromkring och folk går ut och fotograferar storkarna. Det känns som en helt unik händelse. Jag är glad att få vara med om det här, säger hon.

Att så många storkar samlas i grupp är inte ovanligt enligt Staffan Åkeby, vice ordförande i Storkprojektet. Och de som just nu stannat till i Örby ängar är de omkring hundra ungfåglar som släpptes ut från Storkrpojektets hägn förra lördagen.

Foto: Jennifer Roos

– En gång om året kan man med lite tur träffa på en sådan här samling fåglar. För två år sedan skapade de mycket uppmärksamhet i Sörmland. Att de har stannat till i Örby ängar kan bero på att de har funnit föda, säger Staffan Åkeby.

Men är man nyfiken på storkarna får man passa på.

– Vanligen stannar de till bara någon eller ett par dagar. Sedan kommer de framåt slutet av månaden flyga söderut mot Afrika, säger Staffan Åkeby.

Foto: Jennifer Roos

Foto: Jennifer Roos

Foto: Jennifer Roos

Publicerad 11 August 2018 00:00