De tre katterna Buffy, Lizzy och Daisy väckte Alexandra i sista stund.

De tre katterna Buffy, Lizzy och Daisy väckte Alexandra i sista stund. Foto: Privat

Katterna räddade Alexandras liv – brann själv inne

"Borde varit de som levde vidare"

DALBY. Mitt i natten väcktes Alexandra Blomquists av att hennes tre norska skogskatter höll låda. Det visade sig att det brann i lägenheten och att enda vägen ut var blockerad. Genom att stänga in sig själv i badrummet klarade sig Alexandra mirakulöst nog utan allvarligare skador. De tre hjältarna däremot hittades senare avlidna under sängen.
– Det är fruktansvärt. Det borde vara de som levde vidare. Det var ju de som upptäckte branden.

Det var tidigt på morgonen den 29 juli som SOS fick larm om att det brann i en fastighet i Dalby. Förutom kontorslokaler innehöll fastigheten ett par lägenheter, däribland Alexandras.

När Alexandra väcktes av de tre katterna Buffy, Lizzy och Daisy var lägenheten redan rökfylld.

– Mina nycklar låg i grovköket bakom köket där det brann som mest och jag insåg snabbt att jag inte skulle kunna ta mig ut, berättar Alexandra, som istället larmade SOS och stängde in sig själv i badrummet.

– Det tjänar inget till att stressa upp sig. Istället måste man tänka logiskt. Och vad är det som släcker eld – jo vatten och var finns det mest vatten – jo i badrummet.

Innan Alexandra stängde badrumsdörren lockade hon på sina tre katter, men utan resultat.

– Jag kunde inte gå tillbaka då röken var för tjock. Hade jag gjort det hade jag förmodligen heller inte klarat mig, säger hon.

Istället satte hon sig i duschen och skruvade på vattnet. Pyjamasen tryckte hon sedan över sin näsa och mun så att hon inte skulle andas in den giftiga röken.

– Genom att kväva mig själv hoppades jag att kunna hålla kroppen ren från gifter.

När räddningstjänsten nådde fram till Alexandra hade hon domnat av i duschen, men efter 18 timmar med syrgas är hon i dag helt återställd.

De tre katterna som väckt Alexandra i sista stund hittades senare under Alexandras säng – där de brukade söka skydd när de var oroliga.

Att katterna förolyckades medan Alexandra själv klarade sig känns för henne tungt.

– Utan dem hade jag inte levt i dag. Det är fruktansvärt att de skulle behöva sätta livet till. Det borde vara de som levde vidare, säger hon.

Kvällsposten var först att rapportera om händelsen.

Den brandskadade bostaden.

Den brandskadade bostaden. Foto: Privat

Publicerad 07 August 2018 13:38