Torkan har inte satt stopp för gurksäsongen

Tidigare skörd tack vare sommarens värme

ESLÖV. På flera håll ställer sommarthettan till det för både lantbrukare och djur. Men i Eslöv har den intensiva torkan inte stoppat gurksäsongen.

Av
Andreas Holm

– Våra kontraktsodlare har kunnat vattna som vanligt tack vare egna dammar med vattenreserver. Men fortsätter torkan en månad till finns det stor risk att vattnet tar slut och då kan det bli bekymmer, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

Vårens värme flyttade fram sådden av gurkfrön med en vecka. Men nästan tio dagar tidigare än normalt har nu gurkorna börjat att skördas. Tack vare sommarvädret.

– Skördarna på gurka, rödbetor och potatis kan komma att påverkas men än så länge finns det vatten att tillgå, menar Håkan Tufvesson Sewall.

Under de kommande veckorna ska totalt 8 000 ton gurkor levereras till Orkal Foods anläggning i Eslöv för att tillredas – allt från inlagd skivad gurka till Bostongurka.

– Vi lägger mycket tid och energi på att gurkorna ska bli så bra som möjligt, därför är det också viktigt för oss att ta hand om all råvara. Alla gurkor används, vi vill inte ha något matsvinn. Därför har vi utvecklat produktsortimentet så att det finns användning för alla gurkor, stora som små, säger Håkan Tufvesson Sewall.

Publicerad 12 July 2018 09:53