Efter skolbränderna – vill införa kamerövervakning

Kommunalrådet: "Jag ser det som så pass allvarligt och graverande!"

LUND.

Efter tjugo bränder vid skolor i Lund anser Philip Sandberg (L) att det är dags att kommunen agerar. Ett extrainkallat möte kan bli av redan de närmaste dagarna för att diskutera bland annat kamerövervakning.

Av
André Kvist

Under natten till onsdagen brann det ännu en gång i Lund. Denna gången var det Gunnesboskola som drabbades. Detta är den tjugonde skolbranden i Lund bara i år.

Den senaste tidens eskalering har fått Liberalernas kommunalråd Philip Sandberg att reagera starkt och han ämnar nu lyfta problemet vid ett extrainkallat möte med kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Jag ser det som så pass allvarligt och graverande! Detta kostar stora resurser som vi hade kunnat lägga på att utveckla Lund eller förstärka välfärden, säger han och fortsätter:

– Det rödgröna styret borde agera, gör dem inte det så kommer jag begära ett extrainkallat möte med arbetsutskottet.

Ett extramöte kan bli aktuellt redan inom ett par dagar, trots att det är semestertider. Med medverkan av till exempel polis är det önskvärt att ta snabba beslut för att får stopp på ödeläggelsen, menar Sandberg.

En fråga han framhäver är den om kameraövervakning under en begränsad tid på skolorna i Lund.

– Det finns olika metoder och jag är öppen för olika förslag. Kameraövervakning har visat sig effektivt för att förebygga brott och i ett senare led lagföra personer. Därför ser jag det som en möjlig utväg under en period.

Publicerad 11 July 2018 00:00