Tiotusentals skånska barn lever i skuldsatta familjer

"Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar"

SKÅNE.

Det är relativt vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Det visar nya siffror från Kronofogden. Nästan 29 500 barn i Skåne växer upp i en familj där minst en förälder är skuldsatt.

Av
André Kvist

Det är vanligare i Skåne än generellt i riket att barn växer upp i en familj med ekonomiska bekymmer. Mer än vart tionde barn har minst en förälder som har skulder hos Kronofogden.

Skåne är, tillsammans med Södermanland, det län i landet som har störst andel barn som lever i skuldsatta familjer. Men det skiljer sig rejält åt mellan kommunerna. Högst andel är i Perstorps kommun med 18,9 procent, de hamnar nästhögst i landet. Lägst andel är det i Lomma med 2,0 procent, lägst i landet.

Det är viktigt at prata med barn om pengar, det menar Anna-Karin Lindahl som arbetar med att förebygga skuldsättning på Kronofogden.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger hon och fortsätter:

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen.

I Skåne är det stora skillnader mellan kommunerna visar nya siffror.

I Skåne är det stora skillnader mellan kommunerna visar nya siffror. Källa: Kronofogden.

Nationellt lever 176 000 barn i skuldsatta familjer där minst en förälder ahr skulder hos Kronofogden. Det är nästan var tolfte barn i åldern 0 till 17 år.

Hjälp går att få hos Kronofogden och Bris (Barnens rätt i samhället) som sedan början av 2017 samarbetar med frågan. Syftet är att informera barn att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det är lätttare när de pratar med någon. De kan dock inte hjälpa till med pengar.

Högst och lägst andel i riket.

Högst andel

  Grums – 19%

  Perstorp – 18,9%

  Skinnskatteberg – 18,6%

  Bjuv – 17,9%

  Eda – 17,9%

Lägst andel

  Lomma – 2%

  Danderyd – 2,1%

  Täby – 2,2%

  Habo – 3%

  Knivsta – 3,2%

Källa: Kronofogden.

Publicerad 10 July 2018 07:00