Skabbutbrott på äldreboende värre än befarat

Både personal och boende är drabbade

ÄNGELHOLM.

Skabbutbrottet på ett boende i Ängelholms kommun var mer omfattande än vad man trott. På ett par veckor har två anställda och sju av de boende smittats.

För drygt två veckor sedan upptäckte vårdboendet att en i personalen hade blivit smittad av skabb. Antalet drabbade utökades snabbt till två och boendet vidtog Vårdhygien Skånes riktlinjer vid skabbsmitta.

Men smittan fortsatte att sprida sig. Nu är sju av verksamhetens 30 anställda drabbade, men källan till smittan är för verksamhetschefen fortfarande okänd.

– Jag försöker kartlägga och se varför det har blivit såhär med hjälp av personalen, säger hen till Helsingborgs Dagblad.

Boendet har följt Vårdhygien Skånes riktlinjer och tagit ut textilier och möbler för att kunna sanera.

Skabb sprids genom långvarig hudkontakt och genom textilier där de kan överleva mellan två och fem dagar.

Boendet har nu också gått ut med information till både boende och anhöriga.

– Vi anstränger oss i det yttersta. Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder vi kan göra och jobbar efter Vårdhygien Skånes riktlinjer, säger verksamhetschefen, till HD.

Skabb

Skabb är ett litet spindelliknande djur, ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in i huden och gör gångar i det yttersta hudlagret där de lägger sina ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar, framför allt på natten. Skabb behandlas oftast med läkemedel som du smörjer på huden. Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt.

Källa: 1177/Vårdguiden

Publicerad 10 July 2018 10:35