Mangs utlöste fängelselarm – varnas av Kriminalvården

Rapporteras för tredje gången för att ha utlöst larm

SVERIGE. För tredje gången sedan i mitten av mars har Peter Mangs utlöst larmet på Saltviksanstalten. Nu får han återigen en varning av Kriminalvården som påpekar att missbruket av larmet leder till stora personalresurser på grund av larmutryckning.

Av
Andreas Holm

Under året har den livstidsdömde mördaren Peter Mangs rapporterats för arbetsvägran vid flertalet tillfällen och sedan den 15 mars har Mangs vid tre tillfällen satt igång ett larm på anstalten.

Enligt beslutet svarade att "det är matdags" när personalen frågade om det var han som tryckt på knappen. Vidare anser sig Mangs fått vänta för länge innan han blev utsläppt från arbetslokalen.

I juni månad anmälde Mangs Saltviksanstalten till Justitieombudsmannen (JO) då han bland annat ansåg anstalten "så säker att det är osäkert."

Peter Mangs agerande kan komma att ligga till grund för en uppskjuten villkorlig frigivning skriver Kriminalvården i sitt beslut.

Den 25 april 2013 dömdes Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök. I de flesta fallen var offren invandrare i Malmö.

Polisen är övertygad om att Mangs även ligger bakom ett tredje mord. Peter Mangs fälldes dock aldrig för brottet eftersom bevisen inte räckte till.

Publicerad 10 July 2018 14:00