Myndighet backar om mystiskt ljud: "Verkar som det är våra sändare"

Kan ha varit första falsklarmet på 20 år

ÄNGELHOLM.

För en dryg vecka sedan väcktes ängelholmarna mitt i natten av ett tjutande ljud. Något VMA-meddelande hade inte skickats ut, men nu tror MSB att det kan ha kommit från Hesa Fredrik.

Den 27 juni ljöd ett starkt tjut över Ängelholm. Många undrade vad det var som lät och undrade om det var Hesa Fredrik. SOS Alarm blev nedringda, men något VMA-meddelande hade inte skickats ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drog igång en utredning. Där ansåg man att det var osannolikt att det skulle röra sig om deras system för att Hesa Fredrik inte har någon ihållande signal inprogramerad.

Men nu har man eventuellt ändrat sig.

– Det verkar som att det är våra ljudsändare som tutat. Men det är inte en signal som vi har. Det lutar ändå åt att det är det första falsklarmet som hänt i hela Sverige sedan vi införde det här styrsystemet för 20 år sedan, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt för varningssystem på MSB, till Helsingborgs Dagblad.

Larmsystemet har satts igång av misstag förr, till exempel i Stockholm i fjol när ett systemtest gick fel. Vid andra gånger har man kunnat spåra ljudkällan till tutande tåg eller industrilarm.

– Men här vet vi fortfarande inte varför, säger Håkan Marcusson, till HD.

Myndigheten väntar på svar från Trafikverket och har begärt ut loggar från kommunikationssystemet Rakel, som används av både räddningstjänsten och polisen.

– Vi har ett antal anläggningar som är mitt i Ängelholm och lite söderut. Men de som legat lite mer norrut verkar inte ha tutat, utan mer anläggningarna i centrum. Det är folk som bekräftat att de hört just de ljudsändarna. Men varför och orsaken vet vi fortfarande inte.

Publicerad 09 July 2018 13:58