Har sett elever dö i skjutningar: "När man inte reagerar har det gått för långt"

Är djupt oroad över utvecklingen

MALMÖ/SKÅNE.

Läraren och politikern John Roslund (M) har sett den senaste tidens skottlossningar på nära håll. Flera av hans tidigare elever har fått sätta livet till i de många skjutningarna i Malmö. Han menar att kommunen har misslyckats och anser att man inte reagerar på händelserna längre.
– Egentligen är det skrämmande att det är vardagsmat, att folk knappt reagerar längre, säger han.

John Roslund är politiker i Malmömoderaterna och är även andre vice ordförande i arbets- och socialnämnden i Malmö stad. Under 15 år har han hoppat in och vikarierat och undervisat i årskurserna 4-9 i "utanförskapsområdena i Malmö", som han själv uttrycker det. Genom åren har han varit lärare till flera pojkar som dödats i skottlossningar. Flera elever har även haft kopplingar till skjutningar och knivdåd.

Han är djupt oroad över utvecklingen, något han bland annat skrivit om i en insändare i Aftonbladet. Bland annat lyfter han fram att kommunens "misslyckande är totalt" när det kommer till att skapa framtidstro hos utsatta ungdomar.

– Bakom detta finns ungdomar som har hamnat fel som med all säkerhet skulle kunnat få ett gott liv om de hade fått lite guidning och vägledning, säger John Roslund till Lokaltidningen.

Händelser som berört honom menar han är ett mord där en förälder till en elev i John Roslunds dåvarande klass blev mördad.

– Dagen efter var det ingen som reagerade av eleverna, det var en axelryckning. Jag klandrar inte dem. Men när dödandet har blivit sådan vardagsmat att folk inte reagerar – då har det gått alldeles för långt. Nu får det jävlar ta mig vara nog, säger Roslund.

Han tar även upp händelsen där någon sköt med automatvapen in i ett internetkafé i mitten av juni. Roslund menar att han varit lärare till minst en av de som sköts.

– Förr kanske de kriminella höll sådant här borta från allmänheten, men nu riskerar vem som helst att komma i vägen vid sådana här händelser. Och skjutningarna bara fortsätter, innan man hinner svälja har det skjutits igen.

Problematiken menar han bottnar i att det saknas förebilder för unga.

– Det är tyvärr kanske inte ovanligt att föräldrarna lever på ekonomiskt bistånd och inte har något jobb. Pappa kanske jobbar svart någonstans, mamma är leds på livet för att livet inte blev som man tänkte sig när man kom till det nya landet. Då ser barnen killen med en pistol i byxlinningen, som kör fina bilar – så blir de förebilder.

Men han menar att det finns lösningar.

– Vi har 82 bristyrken i Malmö. Lokalvårdare, kockar, snickare bland annat. Och vi har 23 000 arbetslösa, 82 bristyrken – det är ett kapitalt misslyckande att inte fler är i sysselsättning. Och ser man till utanförskap så är det föräldrarna som är den första förebilden, men även skolan.

John Roslund är både ledsen och besviken över de många skjutningarna.

– Det är inte det Malmö man önskar. Egentligen tycker jag att sveket från politikerna är värst – att man inte reagerar, säger Johan Roslund.

Publicerad 09 July 2018 00:00