Familjeföretag vill erövra Sverige med glutenfri pizza

Företagets tillverkning av pizzabottnar har jäst snabbt

MARIEHOLM. Fler svenskar väljer glutenfri kost, även de som inte är glutenintoleranta. En trend som Marieholmsföretaget Sanus glutenfri AB snappat upp. Sedan starten 2013 har deras tillverkning av glutenfria pizzabottnar ökat med 100 procent för varje år.

Av
Anja Degerholm

– Nu är vi med största säkerhet störst i Skandinavien när det gäller tillverkningen av glutenfria pizzabottnar, säger Hussein Sharq, vd för Sanus glutenfri.

Han driver företaget tillsammans med sin fru Fatima och sonen Mustafa. Fatima är produktionsansvarig och Mustafa marknadsansvarig. I lokalerna på Lagmansgatan i Marieholm jobbar totalt åtta personer.

Hussein Sharq kom till Sverige från Afghanistan 1993 och bodde de första åren på en flyktingförläggning i Nässjö där han bland annat läste svenska, engelska och matte. 1995 flyttade han till Malmö och läste vidare, bland annat företagsekonomi. Tre år senare kom även Fatima och Mustafa till Sverige och samma år startade Hussein sitt första företag.

– Jag fick ett hemutrustningslån på 26 000 kronor och startade en enskild firma för att köpa och sälja livsmedel till asiatiska restauranger, berättar han.

År 2001 flyttade familjen till Eslöv och drev då sitt export- och importföretag i lokaler vid Salliusgymnasiet. När kommunen behövde lokalerna två år senare köpte familjen Sharq istället Hammarplasts gamla lokaler i Marieholm.

I företagets pizzaugn bakas 2 500 pizzabottnar varje dag. Hussein Sharq säger att företaget kan expandera till att tillverka det dubbla.

I företagets pizzaugn bakas 2 500 pizzabottnar varje dag. Hussein Sharq säger att företaget kan expandera till att tillverka det dubbla. Foto: Anja Degerholm

Tillverkningen av glutenfria produkter började alltså 2013. En smal nisch inom livsmedelsbranschen som visat sig vara framgångsrik.

– Vi såg att det fanns ett behov av glutenfria produkter. Då var det mest en hobbyverksamhet, men på bara fyra år har den glutenfria produktionen tagit över helt. Nu sysslar vi inte längre med import och export, vi importerar bara råvaror till det vi producerar.

Grunden i pizzareceptet är afghanska sesambröd och bottnarna innehåller bland annat majs, bovete, potatis och tapioka, men inget vete- eller rågmjöl.

– Vi har testat oss fram. Det svåraste är att få glutenfri deg att jäsa ordentligt utan att tillsätta för mycket jäst, då smakar det bara jäst. Men vi har lyckats.

Då var det mest en hobbyverksamhet, men på bara fyra år har den glutenfria produktionen tagit över helt

Sedan oktober förra året producerar företaget även färdiga fryspizzor. Det finns planer på att utöka produktionen och även tillverka veganska gluten- och laktosfria pajbottnar och en helt vegansk pizza.

I dag säljs företagets produkter på runt 20 Ica-butiker i Skåne. Pizzabottnarna säljs också av ett fyrtiotal grossister i Sverige och det finns återförsäljare i såväl Danmark som Finland, Norge och Estland.

– Förhoppningsvis kommer Ica ta in våra produkter centralt och sälja dem i hela landet. I så fall kommer vi att behöva anställa fler och vi har utrymme för expansion här i lokalerna. I dag tillverkar vi 2 500 pizzabottnar per dag men har kapacitet för upp emot 5 000 per dag, säger Hussein Sharq.

Han hoppas även att företaget kan bryta sig in på den tyska och franska marknaden.

– Det är ett mål på lång sikt, men först vill vi erövra Sverige.

Hussein Sharq provgräddar en av färdigpizzorna, en produkt som Sanus började tillverka i oktober förra året.

Hussein Sharq provgräddar en av färdigpizzorna, en produkt som Sanus började tillverka i oktober förra året. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 29 June 2018 06:30