Det finns rekordmånga storkungar i Skåne just nu – även om det såg kritiskt ut i början av sommaren. Bilden är från ett annat tillfälle.

Det finns rekordmånga storkungar i Skåne just nu – även om det såg kritiskt ut i början av sommaren. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Åse-Marie Nilsson/Arkiv

Glädjebeskedet: Rekordmånga storkungar i Skåne i år

Potentiellt katastrofår blev rekordår

SKÅNE.

Det kunde blivit ett förödande år för de skånska storkungarna när torkan höll i sig. Men regnet kom och i stället finns det just nu fler storkungar i Skåne än på länge.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Storkprojektets ledare Petter Albinsson.

Först ihängande torka, men sen kom regnet – något som räddade många skånska storkungar från svält. Ett tiotal ungar strök med i sommarhettan, men under det pågående ringmärkningsprojektet har det visat sig att det rör sig om ett rekordår.

– Vi har ungefär 95 storkungar i Skåne just nu, det känns fantastiskt roligt. I fjol hade vi omkring bara 56 stycken – det är stor skillnad, säger Petter Albinsson.

Det har varit tre tuffa säsonger för stokungarna där sommaren för två år sedan var för torr vilket gjorde att många svalt ihjäl. I fjol var det för regnigt och flera ungar frös ihjäl. Det var inte heller någon självklarhet att årets ungar skulle bli så många eftersom den ihållande torkan, i början av sommaren, kunde ha kostat många livet.

– Det var lite på håret. Men så kom regnet. Det är som för bönderna – storkarna behöver lagom väderlek. Det ska helst inte vara extremt åt något håll.

Anledningen till att det är så många ungar har kläckts är att man redan i fjol såg ett ökat antal häckande par – något som har hållit i sig även till i år.

De flesta ungar är omkring 6-8 veckor gamla just nu och inte längre lika väderkänsliga.

– Det handlar om att de ska utveckla fjädrar på ryggen som håller dem varma och torra från regn. Det stadiet har de flesta passerat vid det här laget. Så blir det ingen extremtorka igen kommer ungarna med största sannolikhet att klara sig bra i sommar, säger Petter Albinsson.

Publicerad 26 June 2018 13:33