Jennys barn har aldrig gått på förskola eller fritids: "Inget man måste gå på"

MALMÖ.

Jenny Löfstrand är förskollärare, men hennes barn har aldrig gått på förskola eller fritids. Hon sa upp sig för att kunna vara hemma med barnen i åtta år. Nu väljer hon bort fast anställning för att själv kunna styra sina arbetstider.

– Jag tycker att det är synd att föräldrar underskattar sig själva och tror att barn måste gå på förskola för att utvecklas. En medveten och aktiv förälder och kompisar att leka med duger precis lika bra. Den tid som man hinner ge varje enskilt barn på en förskola är tyvärr inte så stor. Jag har inget emot förskolor. Det är jättebra att de finns, men det är inget man måste gå på, säger hon.

Jenny Löfstrand hade redan innan hennes dotter föddes för 16 år sedan bestämt sig för att hon skulle vara hemma med henne tills hon var fem år.

– Jag hade räknat ut hur mycket pengar som jag skulle behöva och hade sparat ihop det. Jag kände att jag ville att hon skulle ha det som jag hade haft det när jag växte upp. Det var alltid någon hemma och det ville jag ge till mina barn med, säger hon.

Fyra år senare föddes hennes son. Hon sa upp sig för att kunna vara hemma med sina barn.

– Det har jag aldrig ångrat. Jag var hemma i åtta år och barnens pappa i två år.

Inget av hennes två barn har gått på varken förskola eller fritids. Men de har träffat andra barn i alla fall.

– Jag gick på öppna förskolor och jag passade barn här hemma på dagarna, så att barnen fick sällskap. Jag hade ett veckoschema med besök på öppna förskolor, sagostunder på bibliotek, utflykter och så vidare. Samtidigt som vi kunde reglera dagarna själva och vara hemma om barnen var trötta.

När barnen började skolan fick kompisar följa med hem.Jenny Löfstrand började jobba på vikariebanken när sonen var sex år.

– Då jobbade jag tre timmar om dagen, mellan klockan 9 och 12, så att jag kunde lämna och hämta enligt hans tider i förskoleklass.När barnen är med sin pappa jobbar jag heltid, när jag är med barnen jobbar jag 29 timmar i veckan. Jag börjar senare och ser till att de kommer till skolan. Tre dagar i veckan slutar jag redan klockan 14.30.

På sex år har Jenny Löfstrand jobbat på 117 förskolor.

– Jag tycker att det är jättespännande att komma till nya förskolor, det är lite som att vara ute och resa. Alla ser olika ut, har olika barngrupper och olika sätt att jobba på. Nästan alla vill ha fasta tjänster, men inte jag. Förra veckan blev jag erbjuden tre, fyra fasta tjänster, även med de tider jag har.

Att vara vikarie har en mängd fördelar, menar hon.

– Jag slipper stress, administrativa uppgifter, kvällsmöten och att öppna och stänga förskolan. Jag kan fokusera på barnen och släppa jobbet när jag går hem. Det innebär lite mindre lön, men det är värt det. Jag känner att tiden med mina egna barn är viktigast. Även om jag tjänar några tusenlappar mindre är det viktigt att de mår bra och att jag mår bra. Och att jag har tid för dem.

Jenny Löfstrand menar att det går att klara sig på en lön i en familj, även om många inte tror det. Det handlar om prioriteringar.

– Vi bor billigt i en lägenhet. Nästan alla mina vänner bor i villa och flera av dem började jobba när barnet var ett år på grund av ekonomin. Alla får göra sina val. Men det är viktigt att veta att det finns alternativ och andra möjligheter. Många tror det är inristat i sten att barn måste gå på förskola, men det finns faktiskt andra val, säger hon.

Publicerad 24 June 2018 00:00