Stölder slår hårt mot loppis: "Fortsätter det får vi dra ner"

Kan påverka verksamheten

HÖGANÄS.

LP-skivor till ett värde av 1 200 kronor stals under helgen från loppisen Loppan. Och det är inte första gången saker stjäls.
– Man blir så ledsen och arg. Det är utsatta människor som i det långa loppet drabbas, säger Åsa Warberg, verksamhetsansvarig.

Någon gång på fredagseftermiddagen eller under lördagsöppet försvann ett antal LP-skivor till ett värde av 1 200 kronor.

Skivorna hade nyligen prismärkts – den här gången genom en prislapp både på omslagen och på plastfickorna LP-skivorna förvaras i.

– Jag brukar inte göra det, men eftersom det försvinner en del saker och de här skivorna tingade ett högre värde än de som vi normalt sätt säljer för tio kronor så gjorde jag så, säger Åsa Warberg.

På lördagen upptäcktes en hög med prismärkta plastfickor gömda under en bänk. Men inga LP-skivor fanns kvar i plastfickorna.

– Både jag och personalen känner oss jätteledsna och fustrerade. Det här är välgörenhetspengar som skulle gått till matpaket i Kosovo och till barnhem i Rumänien.

Men det är inte första gången välgörenhetsverksamheten drabbas. Uppskattningsvis försvinner det saker från loppisen minst en gång i veckan.

– Vi brukar hitta högar med smutsiga, använda kläder vi inte känner igen i provhytterna. Då har personer kommit hit och klätt sig i nya kläder vi säljer och lämnat sina gamla och gått ut, berättar Åsa Warberg.

Hon menar att stölderna sällan innebär förluster på större summor, men att det är bedrövande.

– Det är utsatta människor som i det långa loppet drabbas. Vi har gjort vad vi har kunnat för att låsa in lite mer värdefulla saker eller gömma det bakom disk. Men de som vill stjäla – de lyckas, säger Åsa Warberg och fortsätter;

– Fortsätter stölderna får vi dra ner på vår hjälpinsats. Det vore hemskt.

Publicerad 21 June 2018 04:00