Invånare står inte ut med polishelikopterns oväsen

"Måste få ett slut!"

MALMÖ. Inför helikopterförbud i Malmö. Det är kontentan av ett medborgarförslag som skickats in till kommunen.

Att polisens helikopter ofta flyger över staden har nog gått få Malmöbor förbi. Nu har en invånare fått nog av oväsendet och föreslår ett helikopterförbud över staden.

"Varför måste en helikopter konstant föra oväsen i vår stad!? I timmar, vecka in och ut bullrar den på. Ofta på en söndag som då man hoppas på lite lugn och ro. Det är antagligen oftast polisen som alltid är uppe med den. Har den hjälpt? Har den lyckats fånga någon? Hur mycket kostar den oss skattebetalare? Hur mycket förstör den miljön och luften för oss? Det här oändliga monotona missljud och dånande måste få ett slut!", skriver invånaren.

Polisflyget

Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden, och kan därmed användas för uppdrag över hela Sverige. De flesta uppdragen rör räddningsverksamhet eller grova brott där polisen vill färdas snabbt, få överblick över stora områden eller söka av områden som är svårtillgängliga från marken.

Det kan handla om allt från att följa gärningsmännens flyktväg efter ett väpnat rån, till att undsätta nödställda fjällvandrare. Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.

Källa: Polisen.se

Publicerad 21 June 2018 10:59