Danska specialhundar lånas in i sökandet efter Lelle Hildebrand

Söker även efter benknotor

IMMELN. För bara några månader sedan var det de svenska hundförarna som åkte över sundet för att bistå dansk polis i sökandet efter Kim Wall. Nu återgäldas tjänsten när svenskarna tar hjälp av danska specialutbildade nedgrävningshundar i sökandet efter Lelle Hildebrand.

– Våra hundar är utbildade för att hitta lik på land och i vatten. Deras letar efter allt från benknotor till kläder och föremål, vilket är det som förmodas finnas kvar efter så lång tid som 19 år, säger Johan Esjörnsson, specialsökhund-förare hos polisen i Malmö.

Sedan en tid tillbaka arbetar Esjörnsson tillsammans med polisens Kalla-fallgrupp med fallet Lelle Hildebrand.

Det har gått 19 år sedan turnéledaren försvann spårlöst efter en spelning i Sölvesborg och eftersökningar har gjorts i flera omgångar. Efter ett tips om att Hildebrands kropp kan finnas gömd i ett område norr om Kristianstad i närheten av Immeln har sökandet åter intensifierats.

– Jag blev inkallad med min kriminalsökhund, men kunde snabbt konstatera att det aktuella området var alldeles för stort och svårtillgängligt för oss att söka av på egen hand, säger Johan Esbjörnsson.

Det var då han kom att tänka på sina danska kollegor.

– För ett halvår sedan var jag över för att vara med på deras utbildning för nedgrävningshundar. De är de bästa i Danmark och jag tänkte att de kanske kunde hjälpa till.

Samarbete mellan länderna är fortfarande ganska ovanligt, men Esbjörnsson hoppas på att kunna se mer av det i framtiden.

– Jag var själv över och deltog i sökandet efter Kim Wall. Jag tror det kommer och hoppas att det kommer bli vanligare. Det är ju inga avstånd och det vore jättebra om vi kan fokusera på olika specialområden. Sen finns det alltid hinder när det är olika länder, men inga större än att de går att överbrygga, säger han.

Fotnot: Artikeln är en repris från 15:e maj

Publicerad 21 June 2018 00:00