Skjutning på internetkafé kan vara hämnd för tidigare mord

Ingen ännu gripen

MALMÖ. Tre unga män fick sätta livet till vid måndagens skjutning i centrala Malmö. Den egentliga måltavlan tros vara en 21-årig man som överlevde skottlossningen. Samma person har tidigare suttit häktad för ett annat mord som inträffade i Malmö för några år sedan.

Klockan var strax efter 20 i måndags när ett stort antal skott avlossades mot ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö – endast hundra meter från det stora polishuset.

– Det lät som mellan 15 och 20 skott, säger en person som bor i närheten.

Tre män avled till följd av sina skador, medan tre andra klarade sig med livet i behåll. Samtliga offer är kända av polisen sedan tidigare.

– De här personerna är yrkeskriminella och inblandade i många olika typer av brott i Malmö. De tillhör ett av de gäng som vi har under bevakning, uppgav polismästare Stefan Sintéus dagen efter händelsen.

För några år sedan häktades den 21-årige mannen misstänkt för inblandning i ett mord. Mannen släpptes dock på fri fot och avskrevs från utredningen eftersom bevisningen inte räckte till.

– Det här var en hämnd för det mordet, säger en källa med insyn i Malmös undre värld till Lokaltidningen.

Uppgifterna om att skjutningen var en hämnd för ett tidigare mord bekräftas även av en källa som Aftonbladet har talat med.

Polisen vill inte gå in på motivet för måndagens skjutning i detalj.

– Det är ofta vedergällning för någons flickvän eller familjemedlem, säger Stefan Sintéus.

Ingen är ännu gripen för måndagens mord och mordförsök. Polisen har upprättat en särskild händelse, vilket bland annat innebär att resurser kan styras om snabbare.

– Det pågår ett stort arbete som ligger utanför linjeverksamheten. Vittnesuppgifter samlas in och tekniska fynd analyseras. Eftersom det är tidigt i utredningen finns det en fara i att gå ut med för mycket information med tanke på en eventuell rättsprocess i framtiden, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Foto: Byrd/Steven Knap

Publicerad 20 June 2018 12:17