Nyanlända ingenjörer växlar in på ny bana

ÄNGELHOLM.

Ett 50-tal nyanlända ingenjörer har utbildats till järnvägsbranschen, på Trafikverksskolan i Ängelholm. Jobbutsikterna ser bra ut, då behovet av arbetskraft inom branschen är stor.

Av
Martin Wingren

Det är projektet Juna, järnvägsutbildning för nyanlända ingenjörer, som dels ska ge bättre möjligheter för nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden och dels ska bidra till att täcka det stora behov av arbetskraft som finns inom järnvägsbranschen.

– Hela infrastrukturbranschen behöver anställa nu och de kommande åren. Det här är ett välkommet tillskott, det är 15-20 personer som redan fått jobb och chanserna är mycket goda för de andra, säger Niclas Lamberg som är HR-direktör på Trafikverket.

I utbildningen har de nyanlända, som alla har en ingenjörsutbildningen från sitt hemland i botten, vidareutbildat sig inom svensk järnvägsteknik och även förkovrat sig i det svenska språket.

– Det är jätteroligt att de gått igenom utbildningen men ledsamt att gruppen försvinner. De har visat ett stort engagemang och vilja att komma in i det svenska arbetslivet, säger projektledaren för utbildningen Thomas Frost.

Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket, och Thomas Frost som är projektledare för utbildningen.

Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket, och Thomas Frost som är projektledare för utbildningen. Foto: Martin Wingren

Två av deltagarna är Mais Baghdadi och Rima Lundin. Den sistnämnda har redan fått jobb, på Sweco i Malmö där hon börjar i höst. För Mais Baghdadi väntar jobbsök men hon är nöjd med utbildningen.

– Utbildningen har varit bra, den är en nyckel till arbetslivet. Det är en stor chans för oss att utveckla det svenska språket och teknikkunskaper, säger hon.

– Det är jättefint att få jobb snabbare efter kursen, säger Rima Lundin.

Järnvägsutbildning för nyanlända ingenjörer, Juna-projektet, är ett samarbete mellan Trafikverket, Arbetsförmedlingen, Helsingborg stads vuxenutbildning och företag inom branschen. Juna har omfattat heltidsstudier i Ängelholm och Helsingborg som pågått i 9 månader. Kursdeltagarna har utbildning inom något av dessa specialområden: bygg och anläggning, maskinteknik, datateknik, elektroteknik och väg- och vattenbyggnad.

Publicerad 19 June 2018 04:30