Bedragare låtsades vara professor – lurade universitet på månadslön

Polisen anser att fallet är unikt

MALMÖ.

En bedragare har lurat av Malmö universitet på en professorslön. Polisens anser det vara ett unikt fall, men väntar sig fler.

Malmö universitet fick i början av maj ett mejl till löneavdelningen från en av sina professorer. Mejlet tog upp att han ville byta lönekonto. Men i själva verket var det inte professorn – utan en bedragare som skickade mejlet, rapporterar P3 Nyheter.

– Den här personen som har utgett sig för att vara vår anställda har skickat in vår blankett via mejl och skrivit under bytet av konto, säger löneadministratören Maria som fick mejlet, till nyhetskanalen.

I mejlet, som är skickat från en krypterad mejltjänst, framgår det: "Jag ämnar ändra mitt lönekonto. Har börjat ifylla (se bifogat tack)". På blanketten som skickades över finns en falsk underskrift – och universitetet jämförde inte med professorns riktiga namnteckning.

– Ekonomiavdelningen har en rutin att det ska finnas ett original på namnunderskriften. Däremot inte en rutin sen tidigare att vi ska jämföra alla namnunderskrifter, men det är nånting vi får fundera på hur vi ska hantera, säger HR-chefen Charlotta Ankarlilja, till P3.

Fallet har utreds nu av polis.

– Det här moduset är ju i sin enkelhet helt nytt för mig, och ganska genialt, säger Jan Olsson som är polisens nationella expert på bedrägerier, till nyhetskanalen.

Han tycker att alla som betalar ut löner borde ha skarpa rutiner för hur det ska gå till när någon vill byta lönekonto.

– Den rutinen ska ju vara att man kontaktar den som skickat in det här för att kontrollera att det är riktigt, innan man bara accepterar och registrerar det. Det är det minska man kan begära, säger Jan Olsson.

Han tror att liknande bedrägerier kan ske igen.

– Helt övertygad.

Universitetet kommer från och med nu se till att de som vill byta lönekonto legitimerar sig på något sätt och man kommer söka dem via universitetets egen mejl.

Publicerad 19 June 2018 14:44