Fotbolls-VM: "Vi har ett starkare kollektiv nu"

Kapten Granqvist är tillbaka i Ryssland – redo att leda sitt landslag till blågul framgång

VM 2018. Det var inte många veckor sedan han avslutade en nästan sex år lång karriär i ryska FK Krasnodar. Nu är Andreas Granqvist tillbaka på gamla jaktmarker för att leda sitt landslag till blågul framgång i VM. Och man anar positiva vibbar när "Granen" snackar möjligheter i sitt fjärde mästerskap.

– Vi har ett starkare kollektiv nu och sliter mer för varandra. Det har skapat en fantastisk atmosfär som kan bli den viktiga nyckeln till framgång, säger 33-åringen från Påarp utanför Helsingborg.

När Andreas Granqvist snackar framgång menar han först och främst att ta sig vidare från gruppspelet. Efter det kan det gå hur som helst säger han.

– Nu gäller det att vi tillsammans hittar den där härliga känslan vi fick mot Italien, säger den svenske landslagskaptenen med 70 landskamper i bagaget.

Italien, ja. Vi backar bandet till 2017 och den 17 oktober. Sverige hade slutat tvåa i sin kvalgrupp, fyra poäng bakom Frankrike. Nu blev det klart att fyrfaldiga världsmästarna Italien stod i vägen för ett VM.

Efter två taktiska matcher stod blågult för en av tidernas största kvalskrällar.

Den 13 november kablades bilder ut över hela världen på ett jublande svenskt landslag och en gråtande Andreas Granqvist. Sverige hade med ett mål signerat Jakob Johansson, tagit sig vidare till VM 2018, det första på tolv år för svensk del. Mästerskapet som förbundskapten Janne Andersson tidigare sagt bara var en bonus blev verklighet – målet var ju att lira EM 2020.

– Det har blivit en förändring kring hela landslaget sedan Janne tog över. Det är stor skillnad sedan vårt förra mästerskap i EM, främst på hur vi agerar på planen. Det visade vi i playoff-matcherna där vi hade stabilt försvar samtidigt som vi skapade vassa lägen. Vi har en mer avslappnad, men fortfarande seriös, inställning. Samtidigt tror jag vi spelare taggas extra av att det blir vårt allra första VM att lira ihop.

2013 lämnade "Granen" italienska Genoa för spel i Ryssland. I maj avslutade han sin utlandskarriär, som inleddes i Wigan 2007, med seger i sista matchen med FK Krasnodar. Efter bara en månad hemma på svensk mark är han nu tillbaka.

"Stor skillnad sedan vårt förra mästerskap."

– Det blir ju nästan som hemma här, det är väl kanske 15 mil från där jag bodde till spelarhotellet.

Det kan alltså inte bli bättre?

– Nej, det är fantastiskt att sluta min utlandskarriär i Ryssland och mitt första och kanske sista VM i Ryssland.

Kanske ett sista mästerskap?

– Jag har inte bestämt mig hur jag gör med landslaget. Känner jag mig redo att fortsätta ett par år till eller inte? Ingen aning. Nu blir det först och främst fokus på detta mästerskapet, säger Granqvist, som efter mästerskapet åter igen kommer att dra på sig Helsingborgs IF-tröjan.

Vad tycker du om ert motstånd i gruppen?

– Tyskland är storfavoriter och Mexiko har ett bra lag av individuella spelare. Men det kan gå hur som helst. Det är klart att man vill starta med en seger direkt mot Sydkorea, men vi kan lika gärna förlora och sedan vinna över både Tyskland och Mexiko. Allt kan hända.

Allt kan hända säger du. Finns chansen att vi svenskar får uppleva samma glädje som i VM1994 när det blev brons?

– Jag vågar inte lova något men det vore inte fel att komma hem med en medalj runt halsen.

Sverige inleder sin VM-turnering med match mot Sydkorea idag 18 juni med avspark klockan 14.

FOTNOT: Har du missat Lokaltidningens VM-material? Då har du chansen att läsa texterna här:

FAKTA

"Granens" karriär i siffror:

34 651: antal spelade minuter i klubblag från debuten i HIF till och med tiden i Krasnodar.

72: a-landskamper har Sveriges nuvarande lagkapten mäktat med hittills.

37: mål i klubblagen.

1: titel har det blivit. (Svenska cupen).

Källa: svenskfotboll.se, transfermarkt.com

Publicerad 18 June 2018 08:00