Fotbolls-VM: I huvudet på en psykolog

En dag kvar till världsmästerskapet i Ryssland

VM 2018. Han är okänd för många och håller gärna en låg profil. Men landslagets idrottspsykolog Daniel Ekvall gör stor nytta och är den som ser till att stärka både spelare och ledare mentalt inför VM i Ryssland.

– Människan klarar av mycket mer än vad vi tror. Det går att föra fram bollen i spel, även fast känslan är att passa bakåt. Man måste våga utmana sig själv och göra tvärtom, säger Daniel Ekvall.

För två år sedan anslöt den 39-årige beteendevetaren till herrlandslagets organisation.

Han handplockades av förbundskapten Janne Andersson, som under fem år arbetat tillsammans med Daniel Ekvall i IFK Norrköping. Ett samarbete som fick guldkant när Norrköping vann Allsvenskan 2015.

Nu arbetar han halvtid med fotbollförbundets tränarutbildning och resterande tid i landslaget med fokus att snacka fotboll.

Vad är din roll?

– Jag ska finnas där för att stötta spelarna både på och utanför planen. Hur kan kommunikationen förbättras, hur gör vi varandra bättre och hur utvecklas vi tillsammans är frågor jag gärna diskuterar. Spelarna ska få vara delaktiga i hur saker och ting kan lösas.

I fokus finns diskussioner med det medicinska teamet om bland annat psykologisk återhämtning till kommunikation och rutiner. Allt för att spelarna ska känna en trygghet. På samlingarna står fotbollspsykologi på schemat där varje lagdel, från backar, anfall till målvakter, samlas för gruppsamtal.

– Där bollar vi alla saker som dyker upp, vad som gått bra eller dåligt. Jag försöker alltid ha fokus på prestationsförbättring, det finns alltid saker att skruva på. Vi brukar sammanfatta varje match sedan stänger vi den och fokuserar på nästa.

"Människan klarar av mycket mer än vad vi tror."

En fråga många kanske ställer sig är hur fotbollsspelare hanterar med- eller motgångar. Och hur förberedde sig landslaget mentalt inför det oerhört viktiga dubbelmötet mot Italien i playoff till VM?

– Vi gjorde inte något annorlunda.

– Det viktiga är att ha en god planering och fasta rutiner. Att saker och ting inte dyker upp som en chock.   

– Vi har arbetat fram en grundstruktur, att så här ser varje träning, teoripass eller dag ut vid samlingarna. Spelarna ska känna igen sig och jobba mot samma mål, samtidigt är det viktigt att inte vara rädd för att något kan hända, att man vågar öppna locket och utmana sig själv.

– Det är också av vikt att spelarna får känna att det är ok att vara nervös eller stressad inför en match, det är helt naturligt.

Hur förbereder du laget inför ett världsmästerskap?

– Att bygga vidare på lagkänslan, attityden och rutinerna. Gruppen är väldigt tajt och många spelare umgås och är vänner även privat. Sådant smittar av sig positivt. Spelarna är väldigt rutinerade och vana att hantera olika situationer. Men samtidigt ska de känna en trygghet att jag finns där om de vill prata.

Publicerad 18 June 2018 07:00