Nu är trygghetsvärdarna på plats

TRELLEBORG.

Under våren har Trelleborgs kommun rekryterat sex stycken trygghetsvärdar. Igår, onsdag, påbörjade de sitt arbete.

Av
John Nordh

– Trygghetsvärdarna är en viktig markering att Trelleborg ska fortsätta vara en trygg kommun att leva och verka i, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) i ett pressmeddelande.

En del av trygghetsvärdarnas uppdrag blir att röra sig ute på gator och torg där människor befinner sig och prata med såväl vuxna som unga. En annan uppgift är att fungera som kommunens öron och ögon och titta till kommunala fastigheter, identifiera och rapportera klotter och annan skadegörelse. Arbetstiden sträcker sig från eftermiddagen till efter midnatt alla dagar i veckan.

Enligt Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun, kommer trygghetsvärdarna röra sig över hela kommunen.

– Vi kommer att följa de problembilder som finns. Vi förflyttar trygghetsvärdarna dit man upplever en otrygghet eller där det kan finnas något problem. Just nu kommer de arbeta i centrala Trelleborg, säger hon.

Vad har de för befogenheter ifall de skulle bevittna något brott?

– De har precis samma befogenheter som alla andra människor i samhället. Är det en nödsituation så är det 112 som gäller. Trygghetsvärdarna har även tillgång till polisens och räddningstjänstens kommunikationsmedel RAKEL vilket gör att de snabbt kan kontakta polisen.

Under hösten var det stökigt på och runt biblioteket i Trelleborg under våren blossade problem upp vid Gasverket. Sedan dess har det blivit lugnare enligt Malin Ekblad.

– Vi har en arbetsgrupp med tjänstepersoner från olika förvaltningar som arbetar kontinuerligt med detta tillsammans med polisen för att lösa problemen och trygghetsvärdarna är en del i detta arbete. När vi arbetar övergripande tillsammans kan vi göra skillnad, säger hon.

Satsningen på trygghetsvärdarna kostar 2,5 miljoner kronor och de sex tjänsterna sträcker sig i ett första skede fram till årsskiftet.

– Min förhoppning är att dessa tjänster kan permenteras men det är i så fall ett politiskt beslut, säger Malin Ekblad.

Trygghetsvärdarna kommer att vara lätt igenkännliga i sina arbetskläder med kommunens logo och ordet Trygghetsvärd.

Publicerad 17 June 2018 00:00